DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 15. јул 2010.

Dalibor Bubnjević: HOĆE DA UGASE LIST ZRENJANIN!



"List Zrenjanin juče je dobio prvostepenu presudu prema kojoj je dužan da isplati 400.000 dinara zbog pisanja o ubistvu 'divljeg' taksiste Predraga Štiklice, to jest jer je iz spisa istrage preneo podatke o okolnostima njegove smrti. Udruženje novinara Vojvodine (UNV) ukazuje da je sudstvo u Srbiji neobrazovano za vođenje medijskih sporova, što je priznala i ministarka pravde u razgovoru sa predsednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Poražavajuća je praksa u kojoj lokalni mediji gube 80 posto sporova u Srbiji, što je otvoren poziv svima koji žele da zarade da okušaju sreću u tužbi protiv medija. Mi se pitamo kako bi list Zrenjanin prošao da je koristio anonimne izvore, koje zakon takođe prepoznaje, tj. da li bi za svaki navod svojih izvora morao da odgovara? Kazna od 400.000 je veliki udar za lokalni medij, a postaje i opasnost za ukupno poslovanje ako se zna da je protiv lista Zrenjanin pokrenuta još jedna odvojena parnica. U Srbiji mora prestati praksa olakog kažnjavanja medija, jer je svuda u svetu sloboda govora zagarntovana. Porodica pokojnog Štiklice nije zatražila ispravku, već je odmah tužila list, što nam ostavlja prostora za sumnju da je reč o želji da se od medija zaradi, a ne da se zaštiti ugled porodice", smatra predsednik UNV Igor Aleksić.


Povodom prvostepene odluke suda u Zrenjaninu, kojom je list Zrenjanin dužan da plati odštetu od 400.000 dinara prenosimo reagovanje glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića:

Sudski procesi kojima su izloženi List „Zrenjanin“ i glavni i odgovorni urednik Dalibor Bubnjević prete da ugroze kontinuitet izlaženja jednog od najprodavanijih regionalnih nedeljnika u Srbiji, kao i slobodu govora u regionu Banata.

Smatramo da su nam ugrožena prava definisana Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, budući da nam se uskraćuje pravo na slobodu izražavanja, a koje predstavlja jedno od suštinskih osnova demokratskog društva. Podsećamo da Evropski sud za ljudska prava u predmetima u vezi sa štampom smatra da prostor za slobodnu procenu države je ograničen interesom demokratskog društva da obezbedi i održava slobodu štampe. Ukoliko bi osude naše medijske kuće doživele svoju pravosnažnost bili bismo prinuđeni da prestanemo sa izlaženjem međuopštinskog Lista „Zrenjanin“, jer u uslovima svetske ekonomske krize kažnjavati medije astronomskim nadoknadama pogubno je ne samo za poslenike javne reči već i za samu Srbiju.

Pozivamo državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena da bude agilan u zaštiti, ne samo TV B92 i Brankice Stanković, već i novinara koji žive van beogradskog kruga „dvojke“, a koji su prepušteni sami sebi i (ne)volji pojedinaca. Ukoliko se ne stane na put prakse kojoj su izloženi lokalni i regionalni mediji u Srbiji preti opasnost da Republikom zavlada medijski mrak. Da li neko svesno nastoji da ugasi „svetlo“?



INFORMATIVNA SLUŽBA UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE (UNV) IZ ZRENJANINA

3 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Osporena validnost posiljaoca komentara na ovaj post. Komentari izbrisani, post od danas zakljucan.

    ОдговориИзбриши

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.