DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

уторак, 20. јул 2010.

RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE IZMEĐU ŽELJA I MOGUĆNOSTI

AMBICIJA VIŠAK NEDOSTAJU PARE


Izvor: Pravda, 19.07.2010; Strana: 8

NOVI SAD – Studija stranih medijskih eksperata, po kojoj bi Radio-televizija Vojvodine trebalo od javnog servisa da postane regionalni centar unutar Srbije, naprasna smena direktora Radio Novog Sada, Pavla Milivojeva, kao i mogućnost da pokrajinski javni servis postane medijski centar dunavskog regiona, ponovo su u prvi plan izbacili najveću medijsku kuću u Vojvodini. Stav menadžmenta kuće o analizi eksperata na okruglom stolu o stanju u RTV, koji su organizovali Reformisti Vojvodine, prenela je Aristea Stakić, jedan od urednika u informativnom programu Televizije Novi Sad, koji smatra da u Srbiji treba da postoje dva javna servisa.

– Radio-televizija Vojvodine ima sve kapacitete da bude javni servis; program emitujemo da dva televizijska i tri radijska kanala, na deset jezika, i time poštujemo pravo na informisanje građana Vojvodine – rekla je Stakićeva, i ustvrdila da im gledanost raste u poslednjih nekoliko meseci, iako je, prema nekim podacima, gledanost televizije oko tri odsto, a slušanost radija ispod jedan odsto. Jedan od organizatora skupa, Đorđe Subotić, funkcioner reformista i Vojvođanskog kluba, političke opcije koja se zalaže da Srbija bude federalna država, sastavljena od dve jedinice – Vojvodine i ostatka Srbije (bez Kosmeta), smatra da za RTV nema boljitka sve dok se ne formira posebna radio difuzna ustanova Vojvodine. Prema njemu, sav novac koji se ubire za pretplatu na teritoriji Vojvodine treba da ostane pokrajinskom javnom servisu. Subotić smatra i da o kadrovskoj strukturi u javnom servisu treba da odlučuju pokrajinski organi.

Prema sadašnjoj raspodeli, sav novac ubran od televizijske pretplate u Srbiji ide na račun Radio-televizije Srbije, a zatim se 70 odsto sredstava naplaćenih u Vojvodini uplaćuje na račun RTV. Inicijativa da RTV postane medijski centar buduće dunavske medijske mreže, inače jednog od segmenata podunavske vizije Ota fon Habzburga, izazvala je pažnju, pogotovu zbog informacije da bi ovaj projekat finansijski podržale obe vlade, Srbije i Vojvodine, kao i Evropska unija. Kako je najavljeno, u toj mreži treba da bude više od stotinu elektronskih medija iz zemalja Podunavlja, a svi planovi o ovom projektu treba da budu završeni do jeseni, odnosno do oktobra, kada bi trebalo da bude održana osnivačka skupština.

– Sve je to lepo, ali kao da su svi zaboravili na nemoguće uslove u kojima trenutno radi televizija. Nemamo svoju zgradu, podstanari smo u zgradi „Naftagasa“, gde se program realizuje u veoma teškim uslovima za sve ono što podrazumeva normalna televizijska produkcija. Bez zgrade na Mišeluku ostali smo za vreme NATO agresije, još pre 11 godina, a sve do sada, i pored mnogo obećanja, nismo dobili novi objekat. Podsećam da je za ovo vreme Radio-televizija Srbije, uz obilatu pomoć države, obnovila gotovo sve svoje kapacitete, pa čak i Avalski toranj. Za to vreme, Radio-televizija Vojvodine je pastorče države, u procepu između nadležnosti pokrajinskih i republičkih vlasti – kaže za „ Pravdu“ sagovornik iz RTV koji je želeo da ovog puta ostane anoniman.

Prethodna direktorka RTV, Dina Kurbatvinski Vranešević je u više navrata najavljivala da je obezbeđena lokacija za izgradnju nove zgrade, a nešto slično je najavio i njen naslednik na čelu RTV, Blažo Popović. Prema elaboratu koji je dostavljen pokrajinskim organima u vreme dok je direktor bila Vraneševićeva, izgradnja nove zgrade, zatim obnova predajnika na Iriškom vencu, takođe porušenog u NATO bombardovanju, i nabavka savremene opreme, koštali bi oko 25 miliona evra.

I Blažo Popović je pre nešto više od godinu dana precizirao da će nova lokacija biti u blizini Novosadskog sajma. Inače, plac na Mišeluku, kod Sremske Kamenice, je u vlasništvu RTV i nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji, površine 60 hiljada kvadratnih metara, dok je uništena zgrada imala 23 hiljada kvadrata. Ideja je da pokrajinski javni servis tu lokaciju proda ili zameni sa državom, a da u gradu dobije lokaciju na kojoj bi bila izgrađena nova zgrada. Od toga, za sada, nema ništa.



Antrfile:



Postpetooktobarski savez protivnika



Dokumentarna redakcija televizije izaziva pažnju ljubitelja zanimljivosti, jer u njoj, kao „obični„novinari, zajedno rade bivši ambasadori, političari i „ratni huškači“. Naime, posle povratka sa ambasadorskog mesta iz Izraela, ovde radi Mile Isakov, koji je posle petooktobarskih promena jedno vreme bio i potpredsednik Vlade Srbije. Isakov je po povratku u novinarske vode uradio seriju emisija pod nazivom „Vinarije“.

U ovoj redakciji je i Miladin Jović, nekadašnji direktor Radio-televizije Priština i pomoćnik generalnog direktora RTV, u vreme kada je na čelnoj funkciji bila Dina Kurbatvinski-Vranešević. Posle sudskog spora dugog devet godina, na RTV je vraćena i Milijana Baletić, koju su nevladine organizacije i predstavnici tzv. druge Srbije nazvali „ratnim huškačem“. Ona se nedavno obratila otvorenim pismom javnosti, jer glavni urednik RTV, LJubiša Nikolin, nije dozvolio da emisije koje je uradila sa nekoliko javnih ličnosti, pored ostalog i sa akademikom Vasilijem Krestićem, idu u program.



Autor: SINIŠA KOSTIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.