DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 22. јул 2010.

DIREKTOR "NOVOSADSKE TELEVIZIJE" ANDREJA TOMAŠEVIĆ I U LESKOVCU OPTUŽIVAN ZA MOBING NAD NOVINARIMA

NOVINARE NAZIVAO BUBAŠVABAMA

Povodom smene glavne i odgovorne urednice "Novosadske televizije" Mirjane Vladisavljev, Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina upozorava stručnu i širu javnost da njene žalbe o mobiranju od strane direktora Andreje Tomaševića nisu novina. Na sajtu ANEM-a istaknuto je saopštenje koje je potpisao Veran Matić, u kojem se Antić okrivljuje za mobing i otpuštanje troje novinara. Pozivamo gradsku vlast u Novom Sadu, u čijoj nadležnosti je "Novosadska televizija", da ispita utemeljenost optužbi bivše glavne i odgovorne urednice "Novosadske televizije". Neosporno je da je nova glavna i odgovorna urednica Smiljka Sejin jedna od najboljih u Novom Sadu, ali to ne menja činjenicu da je najverovatnije mobing rukovodioca nad prethodnicom postojao.
UNV osuđuje način na koji je bivša glavna i odgovorna urednica smenjena, a odgovornost u tom pogledu je veća jer se "Novosadska televizija" izdržava novcem poreskih obveznika.

INFORMATIVNA SLUŽBA UNV

Ovom reagovanju pridružujemo i arhivsko saopštenje ANEM-a, u celini.



Saopštenje ANEM-a - troje novinara otpušteno u Leskovcu


BEOGRAD, 3.7.2002 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju protestovala je povodom otkaza datog novinarima leskovačkih opštinskih nedeljnih novina "Naša reč" Verici Batorević-Božović, Slobodanu Tomiću i Ljiljani Stojanović. Verica Batorević-Božović, Slobodan Tomić i Ljiljana Stojanović poštom su 1. jula dobili rešenje o otkazu, pošto su odbili da potpišu Ugovor o radu sa čijim odredbama se nisu slagali. Rešenja o otkazu potpisao je v.d. direktor Andreja Tomašević kome je mandat istekao još pre sedam meseci. Batorević-Božović, Tomić i Stojanović su i pre otkaza bili izloženi pretnjama i šikaniranju, a u jednom od brojeva "Naše reči" v.d. direktora ih je nazvao bubašvabama. Primedbe otpuštenih novinara na ugovor o radu, zbog kojih je došlo do sukoba sa v.d. direktorom, bile su brojne, od toga da su isticali nezakonitost potpisivanja ugovora jer je Andreji Tomaševiću mandat istekao, do ukazivanja na to da pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o radu, odnosno da predstavljaju očigledan pokušaj disciplinovanja novinara, njihovog svođenja na činovnike i ugrožavanja profesionalnih prava i sloboda. ANEM je u svom saopštenju ukazao na to da u pravnom vakuumu koji se održava time što se ne usvajaju novi medijski zakoni ni pitanja prava i odgovornosti novinara nisu regulisana na način koji bi odgovarao zahtevima profesije. ANEM je ponovio svoj poziv rukovodstvima i osnivačima ovog medija da nastoje da pronađu rešenje kako prava novinara ne bi bila ugrožena i kako bi se u isto vreme očuvao profesionalizam medija. Veran Matić, predsednik ANEM-a

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.