DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 7. јул 2010.

SPASITI RTV IZ ŽIVOG PESKA, ODREŠITI RUKE DIREKTORU POPOVIĆU

ZRENJANIN 07.07.2010. - Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina oštro se protivi zaključcima medijske studije, koja je rađena za potrebe Ministarstva kulture Srbije a prema kojoj javni servis Vojvodine treba praktično da nestane, tj. da se utopi u Radio-televiziju Srbije. U vreme vlasti Slobodana Miloševića, tadašnja Radio-televizija Novi Sad je upravo utopljena u RTS. Iz nje je tada odneta tehnika, filmska laboratorija, a samoubilački je naređeno da za vreme bombardovanja svi glavni, a ne izmešteni predajnici, emituju punim kapacitetom što je dovelo do uništavanja ogromnog i modernog kompleksa zgrada koji je ta medijska kuća posedovala. Do danas nije rešen problem filmske i video arhive koja je dugo stajala u vodi a predstavlja nacionalano dobro cele Srbije. U međuvremenu, RTS je potpuno obnovljen, a Radio-televizija Vojvodine pretrajava u veoma nefunkcionalnim, ružnim iznajmljenim prostorima. Imamo utisak da se ta medijska kuća namerno, sistematski godinama unazad uništava, kako iz Beograda tako i iz Novog Sada.



„Vreme je da neko skupi hrabrost da uz dobar socijalni program u Radio-televiziji Vojvodine podeli otkaze nekvalifikovanim i lenjim radnicima koji primaju ne male plate spram situacije u medijima koju se ne finansiraju pretplatom. Bili smo svedoci da se broj radnika smanjuje tako što se u penziju ili na drugi način teraju vrhunski profesionalci, a da se odmah potom u radni odnos primaju sasvim nekvalifikovani kadrovi. Primer je 153 uglavnom, nekvalifikovana navodna medijska radnika, koja su po partijskim linijama primljena u RTV neposredno pre dolaska bivše direktorke Dine Kurbvatinski, a što je poništilo efekte prethodnih otpuštanja viškova radnika.

Javna je tajna da se različiti nesposobni politički kadrovi na zalasku karijere, a koji ranije nisu imali veze sa medijima, primaju i danas u radni odnos u kuću koja ne može da se oslobodi ni postojećeg viška zaposlenih. Vreme je da se RTV počne ponašati kao javni servis, a ne državni, interesni poligon koji gledaju samo političari koji ga iz senke i uređuju.


Za stanje u kojem se nalazi Radio-televizija Vojvodine podjednako su krive političke elite iz Beograda i Novog Sada, jer su od RTV-a napravile oazu nerada za političke kadrove koji su suviše često bili otpaci novinarske profesije. Sadašnjem direktoru RTV Vojvodine Blažu Popoviću treba dati sasvim odrešene ruke, i ne treba na njega vršiti pritiske, o tome je vreme da se glasno progovori. U RTV-u postoji nekoliko nezavisnih centara moći koji zadovoljavaju interese kako sekularnih, crkvenih ali i različitih oblika neformalnih vlasti, što će RTV uništiti i opravdati nedemokratsku strategiju Ministarstva kulture, ako se pod hitno taj medijski servis ne izvuče iz živog peska u koji se zaglibio“, rekao je predsednik UNV Igor Aleksić.

INFORMATIVNA SLUŽBA UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE (UNV) IZ ZRENJANINA

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.