DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 14. јул 2010.

PROTIV STRAHA, MRŽNJE I NASILJA

Izvor: Danas, 14.07.2010; Strana: 9



Nebojša Popov


LIČNOST



Nakon što je prošle nedelje policija upala u redakciju zrenjaninskog lista „Republika“ i pokupila kompletnu dokumentaciju, pripadnici Policijske uprave uručili su poziv na informativni razgovor i uredniku ovog lista Nebojši Popovu. „Upali su prvo u redakciju, a sada su došli i kod mene. Zanima ih ugovor koji je list sklopio sa Jugoremedijom oko objavljivanja oglasa, kao i sama naplata tog ugovora“, objasnio je Popov razloge iznenadnog interesovanja policije za „Republiku“. Uprkos činjenici što je u prvom navratu pokupila svu dokumentaciju, to joj očigledno nije bilo dovoljno. U izjavi za Danas, Popov najnovije događaje karakteriše kao policijsku „proizvodnju afere“, u kojoj ne želi da učestvuje.

Republika je list koji izlazi više od dvadeset godina kao „glasilo građanskog samooslobađanja - protiv straha, mržnje i nasilja“. U jednom od uvodnika, Nebojša Popov je napisao: „Iskustva kazuju da kriza nudi i šansu za pozitivne promene. Uslov je da se s njom suočimo razborito i kritički, uočavajući i uklanjajući njene uzroke a ne samo posledice. Tako nešto je nemoguće ako se vrhovi hijerarhije raznih oblika moći, inače glavni uzročnici krize, nude kao glavni tumači, pa čak i spasioci.“ Čini se da ovaj citat najbolje ilustruje poslednje događaje, oko kojih se oglasila i redakcija lista: „Upad i ponašanje policije redakcija tumači kao svojevrstan metod zastrašivanja i ugrožavanja slobode izražavanja i kritičkog mišljenja“, navodi se u saopštenju lista.

Urednik „Republike“ Nebojša Popov rođen je u Zrenjaninu 1939. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1976. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje tekstove u studentskim listovima - Susret, Student, Polet i Vidici, kasnije postaje v. d. direktora Centra za filozofiju i društvenu teoriju, gde provodi najveći deo radnog veka. Istraživao je obnovu feminističkog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji. Učestvovao je u osnivanju Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI), 1988. godine. Inicirao je stvaranje Jugoslovenske komisije za ispitivanje prava Albanaca i Srba na Kosovu, osnivač je Centra za antiratnu akciju. Dobitnik je nagrade „Konstantin Obradović“ za unapređenje kulture ljudskih prava, koju dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava.

Autor: KATARINA ŽIVANOVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.