DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

петак, 23. јул 2010.

POKRENUTO RESTRUKTURIRANJE „DNEVNIK HOLDINGA”

Izvor: Dnevnik, 23.07.2010; Strana: 5



AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU



Agencija za privatizaciju je objavila odluku o pokretanju restrukturiranja novinsko-izdavačkog preduzeća “Dnevnik holding” iz Novog Sada kao preduslova za njegovu privatizaciju. Agencija je na svom sajtu navela da se se pokreće restrukturiranje četiri zavisna preduzeća – “Dnevnik – novine i časopisi”, “Dnevnik – Poljoprivrednik”, “Dnevnik – štamparija” i “Dnevnik – promet”.

Postupak restrukturiranja, kako je objašnjeno, sprovodi se statusnim promenama, promenama pravne forme i unutrašnje organizacije, otpuštanjem duga (u celini ili delimično) radi namirivanja poverilaca i drugim promenama koje omogućavaju prodaju kapitala i imovine holdinga. Državni poverioci pozvani su da prijave svoja potražiavnja sa stanjem na dan 31. april 2004. godine. Agencija je podsetila na to da je inicijativu za privatizaciju “Dnevnik holdinga” pokrenulo Ministarstvo privrede 20. aprila 2006. godine i da je tada doneta odluka o tenderu kao metodu privatizacije.

U strukturi kapitala tada su učestvovali AP Vojvodina s 53,19 odsto i Republika Srbija sa 46,80 odsto. Javni poziv za prodaju 84,04 odsto kapitala preduzeć a objavljen je 3. maja 2007. godine. Kako su, u toku sprovođenja postupka prodaje, nastupile okolnosti za koje Agencija za privatizaciju nije znala, ona je 6. juna 2007. godine donela zaključak o prekidu postupka privatizacije na najviše 90 dana, nakon čega je javni poziv stavljen van snage, objaš njava se na sajtu.

“U međuvremenu je ’Dnevnik holding’ pokrenuo i sproveo postupak konverzije potraživanja državnih poverilaca u kapital Društva, što je dovelo do promena u strukturi kapitala, tako da je, po aktuelnim podacima Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, trenutna struktura kapitala sledeća: AP Vojvodina – 48,65 odsto, Republika Srbija – 48,42 odsto, grad Novi Sad – 1,90 odsto, Nacionalna služba za zapošljavanje – 0,51 odsto i lokalne samouprave – 0,50 odsto”, navedeno je na sajtu Agencije.

Takođe se podseća na to da je Zakonom o privatizaciji propisano da Agencija sprovodi restrukturiranje ili upućuje zahtev da se ono sprovede ako proceni da kapital, odnosno imovina preduzeća, ne može biti prodata putem javnog tednera ili javne aukcije bez prethodnog restrukturiranja. Radnici “Dnevnik holdinga” s već nekoliko dana protestuju u Novom Sadu pred zgradom Pokrajinske vlade, tražeći isplatu zaostalih zarada, putnih troškova, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.