DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 14. јул 2010.

NOVINARI VOJVODINE I POLICIJA U DOBRIM ODNOSIMA


Iskustva koja mediji imaju u komunikaciji sa policijom u Vojvodnii su vrlo pozitivna. To je zaključak istraživanja koje je agencija P.R.A. realizovala u prvoj polovini juna 2010. ispitujući stavove 40 urednika i novinara regionalnih i lokalnih medija u Vojvodini.


Ovo istraživanje realizovano je tokom pripreme prve radionice za portparole i načelnike područnih policijskih uprava u Vojvodini koje je organizovao i realizovao OEBS u saradnji sa agencijom P.R.A
Cilj istraživanja bio je da analizira iskustva urednika i novinara, ali i da identifikuje probleme u njihovoj saradnji sa portparolima policijskih uprava.
Prema tim rezultatima 47,8% anketiranih urednika i novinara po nekoliko puta nedeljno sarađuje sa područnim upravama MUP-a i veoma su zadovoljni dosadašnjom saradnjom.
Na pitanje sa kim najčešće komuniciraju u MUP-u, 62,1% urednika i novinara je odgovorilo da je to portparol područne uprave, a 20,7% ispitanika da je to načelnik područne uprave Policije.
Urednici i novinari su lično veoma zadovoljni i zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa područnim upravama MUP-a u 69,6%, dok je 21,7% nezadovoljno.
Iskustva novinara sa čelnim ljudima Policije u Vojvodini su u 61% slučaja pozitivna ili čak vrlo pozitivna, dok je 12,9 % novinara imalo umereno negativna ili negativna iskustva sa rukovodiocima Policije u Vojvodini.
Na pitanje koliko im odgovara da PU MUP-a ima svog portparola, 43,5% novinara je reklo da im veoma odgovara da ovakva institucija ima svog portparola. Najefikasniji kanali komunikacije, kojima su urednici i novinari iz Vojvodine dali visoke ocene su: izjave vodećih ljudi (ocena 8.59), intervju (ocena 7.95) i konferencije za medije (ocena 7.90). Kao manje efikasne kanale komunikacije novinari navode press materijale sa ocenom 4.26, seminare i tribine za novinare sa ocenom 3.37 i press biltene sa ocenom 2.94.

Zaključak istraživanja je da su iskustva koja mediji imaju u saradnji sa PU MUP-a uglavnom pozitivna, a 21,7% ispitanika iskazalo je neku vrstu nezadovoljstva. Na pitanje da iskažu u čemu su nezadovoljni novinari su naveli nedovoljnu otvorenost ovih institucija, kao i neblagovremene informacije od strane područnih policijskih uprava u Vojvodini u vandrednim situacijama.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.