DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 22. јул 2010.

POKRAJINSKA VLADA POZVALA ZAPOSLENE „DNEVNIK HOLDINGA” DA POČNU DA RADE

ŠTRAJK SAMO PRODUŽAVA AGONIJU


Izvor: Dnevnik, 22.07.2010; Strana: 4

Članovi Vlade Vojvodine juče su ocenili da ne postoje opravdani razlozi za štrajk radnika novosadskog “Dnevnik holdinga”, i pozvali zaposlene u tom preduzeću da počnu da rade. Potpredsednica Pokrajinske vlade Ana Tomanova Makanova i pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin naveli su na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine da je na pomolu rešenje problema u tom preduzeću i da zaposleni štrajkom samo usporavaju i otežavaju taj proces. Njih dvoje su odbacili optužbe štrajkača da ne ispunjavaju obećanja koja su im dali, navodeć i da Vlada Vojvodine ni za jedno preduzeće nije učinila toliko koliko za “Dnevnik holding”.

– Otvorene su ponude na tenderu za prodaju jedne hale u vlasništvu “Dnevnik holdinga” i tim novcem ćemo pokrenuti revitalizaciju preduzeća i rešiti problem zaostalih zarada – kazala je Ana Tomanova-Makanova, dodajući da bi se, “po procenama”, na taj način moglo pribaviti oko 150 miliona dinara.

Vasin je naveo da je Vlada Vojvodine ponudila štrajkačima plan, po kojem će se novac od prodaje hale potrošiti na kupovinu jedne štamparske mašine i repromaterijala da bi se pokrenuo proizvodni proces, te za isplatu dela zaostalih plata i socijalni program, a da je zauzvrat od njih tražila da prekinu štrajk.

– Tražili smo da nam daju pisane garancije da neće štrajkovati ukoliko se ovaj plan bude ostvarivao. Oni su najpre na to pristali, ali sada opet štrajkuju, tražeći da se svemu ovome doda i isplata putnih troškova – naveo je Vasin, dodajući da ne veruje da je mogla postojati “korektnija ponuda” Pokrajinske vlade.

Ana Tomanova-Makanova je kazala da radikalizacija štrajka to što radnici u firmu ne žele da puste generalnu direktorku Jasminu Mašulović štete planu revitalizacije “Dnevnik holdinga”.

– Ko će sve to da sprovede u delo ako Jasmina Mašulović nema pristup svom radnom mestu? rekla je potpredsedica Vlade Vojvodine, ocenivši da je reč o mobingu radnika prema direktorici. Članovi Vlade su naveli da je pokrajinska administracija poslednju godinu i po uticala na otpis 500 miliona dinara duga “Dnevnik holdinga” državi, socijalni program za radnike vredan 200 umesto uobičajenih 100 evra po godini staža, povezivanje radnog staža za zaposlene, kao i da je iz budžeta Pokrajine u tom periodu izdvojeno preko 100 miliona dinara za plate zaposlenih u ovom preduzeću.



Antrfile:



Nema plata – nema rada



Radnici “Dnevnik holdinga” nastavili su juče štrajk. Oni su, u vreme dok su članovi Pokrajinske vlade govorili na konferencije za novinare, protestovali ispred zgrade Vlade Vojvodine, koja je osnivač tog preduzeća. Zaposleni u “Dnevnik holdingu” štrajkuju zbog niza neisplaćenih zarada, te neuplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Predsednik štrajkačkog odbora Steva Tomin najavio je da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, početi u štrajk glađu početkom iduće sedmice.



Tužba za ime „Dnevnik”



Predsednik UO “Dnevnik holdinga” Zlatomir Momirov rekao je juče da je to preduzeće tužilo kompaniju “Dnevnik Vojvodina pres” (DVP) zbog “neovlašćenog korišćenja” loga lista “Dnevnik”. “Dnevnik holding” je manjinski vlasnik DVP-a, dok je većinski partner u tom preduzeću nemački medijski koncern VAC, koji je nedavno najavio povlačenje iz Srbije. Momirov je naveo da će uskoro uslediti i tužba “Dnevnik holdinga” protiv VAC-a zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o osnivanju DVP-a.



Autor: V. ČV.


(Na fotografiji: Ana Tomanova Makanova)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.