DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 14. јул 2010.

POLICIJA PRETRESALA REDAKCIJU ZRENJANINSKOG ČASOPISA:INSPEKTORI PROČEŠLJALI „REPUBLIKU”

Izvor: Dnevnik, 13.07.2010; Strana: 12

Zrenjaninski časopis “Republika” saopštio je juče da je kriminalistička policija prošle sedmice “bahato upala” u redakciju ovog lista i tražila poslovnu dokumentaciju. Dvojica policajaca, koji su se predstavili kao inspektori za privredni kriminal u Zrenjaninu, zahtevali su rešenje o osnivanju lista, određene knjigovodstvene podatke i sve ovogodišnje brojeve “Republike”, što su i dobili.

„Izuzev značke, nisu pokazali nikakav nalog. Naprotiv, sve vreme obraćali su se neprijatnim tonom. Smatramo da policajci nisu imali pravo da bez sudskog naloga traže bilo kakve podatke“, stoji u saopštenju, i dodaje se da se “Republika” godinama suprotstavlja nasilju, korupciji i kriminalu, o čemu kritički piše.

Stoga ovakav upad i ponašanje policije, zaključuje se u saopštenju, redakcija tumači kao “svojevrstan metod zastrašivanja i ugrožavanja slobode izražavanja i kritičkog mišljenja“.

Mada nije navedeno zbog čega su pripadnici Odeljenja za privredni kriminal proveravali poslovanje “Republike”, nezvanično se može čuti da je u pitanju nastavak istrage o navodnim zloupotrebama u zrenjaninskoj Fabrici lekova “Jugoremedija”. Nije tajna da je glavni i odgovorni urednik “Republike” Nebojša Popov pomagao radničkom lideru Zdravku Deuriću u njegovoj borbi za svrgavanje prethodnog vlasnika pomenute farmaceutske kuće, kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića Ninija. Kada su radnici preuzeli fabriku, a Deurić se našao na njenom čelu, on se Popovu odužio poslovnom saradnjom između “Republike” i “Jugoremedije”. Farmaceutska industrija plaćala je oglase u ovom časopisu koji je neko vreme i besplatno deljen radnicima na ulazu u fabrički krug.

Policijska provera poslovanja “Jugoremedije” počela je pre nekoliko nedelja dolaskom inspektora za privredni kriminal u preduzeće. Deurić je potvrdio da je tom prilikom zaplenjeno 600 dokumenata. Nedugo posle toga, policajci su “svratili” u kućnu “posetu” Miti Lisici, jednom od najbližih Deurićevih saradnika. Pre dve godine “Jugoremedija” je za potrebe rekonstrukcije proizvodnih pogona angažovala grupu bivših radnika “Šinvoza”, među njima i Lisicu. U javnosti se spekulisalo o tome da je ovaj posao Lisici i njegovim kolegama poveren pod sumnjivim okolnostima, a podnošene su i krivične prijave.

Govorilo se da je putem ovog ugovora izvlačen kapital iz “Jugoremedije” da bi se preko povezanih lica kupovale akcije fabrike. Lisica je pre godinu dana zbog ovih glasina već dao iskaz policiji.



Antrfile:



Sumnjivo do akcija



Po nezvaničnim saznanjima „Dnevnika“, predmet policijske istrage, između ostalog, jeste sumnjiva prodaja akcija preduzeća. Na sajtu Centralnog registra hartija od vrednosti može se uočiti da su među vodećim malim akcionarima Zrenjaninci koji nakon privatizacije “Jugoremedije” uopšte nisu bili na spisku vlasnika fabričke imovine. Spekuliše se o tome da su oni do poseda akcija došli dobijajući ih, formalno, na poklon od prvobitnih malih akcionara, a suštinski plaćajući ih svega pet evra komad. Deurić je kazao da “takve aktivnosti” nemaju nikakve veze s upravom kompanije.



Policija i u kući Nebojše Popova



Glavni i odgovorni urednika lista „Republika“ Nebojša Popov izjavio je da su ga juče ujutru u njegovoj kući u Zrenjaninu posetila dvojica policajaca Odeljenja za privredni kriminal, s namerom da mu, kao građaninu, uruče poziv zbog objavljivanja reklama „Jugoremedije“ i „Luksola“ u beogradskom listu „Republika“.

– Postoji ugovor o toj saradnji i dokaz o uplatama, koje su u dokumentaciji lista u Beogradu, i ja nisam želeo da to interpretiram, pa sam odbio bilo kakvu saradnju u vezi s tim – rekao je Popov Tanjugu.

Glavni i odgovorni urednik lista „Republika“, koji penzionerske dane provodi u Zrenjaninu, naznačio je da ne želi da učestvuje u „stvaranju bilo kakve afere oko ’Republike’ i ’Jugoremedije’“.


Autor: Ž. BALABAN

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.