DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 22. јул 2010.

OSTAVKA ŽIVE PAVLOVA NA SVE FUNKCIJE

Izvor: Dnevnik online; 22.07.2010.


ČOKA: Zamenik predsednika Skupštine opštine Čoka i predsednik Izvršnog odbora Opštinskog odbora Demokratske stranke Živa Pavlov iz Sanada podneo je ostavku na sve javne i stranačke funkcije, zbog fizičkog napada na pisca i novinara-saradnika lokalnog lista „Čokanska hronika” Đuru Stanojevića iz Čoke, saopšteno je juče iz Opštinskog odbora DS Čoke. U saopštenju DS-a Čoke se navodi da je Đuro Stanojević, koji je član DS-a, u svojim tekstovima, kao i na svom blogu, iznosio kritičke stavove na račun Žive Pavlova i drugih javnih funkcionera iz Demokratske stranke, a precizira se da je Živa Pavlov podneo ostavku zbog svesti da demokrate nemaju pravo da se tako ponašaju, pogotovo kada obavljaju javne i stranačke funkcije.

Opštinski odbor DS Čoke je prihvatio sve ostavke Pavlova i razrešio ga svih funkcija u stranci, dok će se ostavka na dužnosti zamenika predsednika SO Čoka, kao i odustajanje od odborničkog mandata naći u proceduri u SO Čoka.

„Stav OO DS Čoka je da je Živa Pavlov takvim svojim ponašanjem naneo štetu ugledu Demokratske stranke i da zbog toga nije više u mogućnosti da obavlja javne, niti stranačke funkcije u ime OO DS u Čoki. Odluka je doneta posle konsultacija sa višim organima i predstavlja većinsko raspoloženje među članovima Opštinske organizaicje DS Čoka”, navodi se u saopštenju.

Predsednik opštine i Opštinskog odbora DS-a dr Predrag Mijić konstatuje da je za sve situacija teška i neprijatna i da je njegov utisak da Pavlov nije izdržao pritisak koji nosi obavljanje javne funkcije, pogotovo što je pritisak u malim sredinama možda izraženiji.

- Njegov postupak je protivan svim principima za koje se zalaže stranka i ovo je logičan završetak jednog nepromišljenog poteza, kojim je onemogućio sebe da se politikom u ime Demokratske stranke. Nismo želeli samo deklarativno da se izjašnjavamo. Ne podržavamo nikakav oblik fizičkog obračuna članova DS i Pavlov snosi posledice za ono što je uradio u datom momentu. Pokazao je da trenutno nije na tom nivou da može da se bavi javnim funkcijama. Ono što je do sada uradio nije bilo predmet naše rasprave, nego isključivo njegov njegov fizički napad na Stanojevića. Najveće posledice ovog čina snosiće Pavlov, ali i ja kao predsednik opštine i Opštinskog odbora DS-a, jer nam ovakvi incidenti ne idu u korist nego na štetu - kaže Mijić.

Zbog incidenta koji se dogodio u centru Čoke 5.jula ove godine oko podneva, kao što smo već pisali, protiv Žive Pavlova policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog remećenja javnog reda i mira i nanošenja lakih telesnih povreda piscu i novinaru Đuri Stanojeviću (1968) iz Čoke. U prijavi se Pavlov tereti da je posle verbalnog sukoba Stanojeviću rukom i nogom zadao više udaraca i naneo mu lake telesne povrede. Stanojević je tada ustvrdio da ga je opštinski funkcioner Pavlov napao razljućen sadržajem bajke „Živica i Galjica” i drugih tekstova objavljenih na blogu.

- Ostavku sam podneo kao epilog svega što se događalo, ne želeći da Demokratskoj stranci i mojim stranačkim kolegama izlažem nepotrebnim napadima zbog mog konflikta sa Đurom Stanojevićem, ali ostajem član DS-a - izjavio je Živa Pavlov. - Naš konflikt će po prijavi policije imati epilog pred Sudom za prekršaje, a ja sam podneo privatnu krivičnu tužbu Osnovnom sudu Kikinda protiv Stanojevića zbog omalovažavanja i iznošenja neistina o meni u svojim tekstovima. Nije u pitanju sadržaj bajke „Živica i Galjica”, zbog bajke bih ga i častio pićem, nego sam tužbu podneo zbog svih drugih neistina.

Napadnuti Đuro Stanojević kaže da je ostavka Pavlova posle fizičkog napada na njega kao saradnika lokalnog glasila „pobeda razuma nad silom”. On, međutim, ukazuje na činjenicu da je posle osuda postupka funkcionera lokalne vlasti od strane novinarskih udruženja i šire javnosti, bilo potrebno dve nedelje da dođe do reakcije čelnika čokanske opštine i ostavke koja se očekivala, ali smatra da je došla kao direktiva i pod pritiskom javnosti.

- Građani čokanske opštine su već uveliko potpisivali peticiju kojom se tražila ostavka Pavlova, a kao saradnik bloga „Jabervocki u zemlji čuda” drago mi je da sam dao doprinos širneju svesti koja je rezultirala prirodnim otporom i konačno, pobedom razuma nad silom. Posle svega, naravno, i dalje smrdi činjenica da je za učinjeno protiv funkcionera podneta samo prekršajna prijava - kaže Stanojević.



M. Mitrović

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.