DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 29. јул 2010.

ИЗВЕШТАЈ ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА ПОВОДОМ СТАЊА НА РТВ САНТОС

На основу бројних захтева наших чланова, УНВ је позвао инспекцију рада да се огласи поводом стања у РТВ Сантос. Инспекција нам је послала извештај који објављујемо у целини. Овим инспекцијским надзором није утврђено, рецимо, како је могуће да Милан Ђ. Ступар после шест година свакодневног рада на РТВ Сантос у радној књижици има уписано само пет месеци стажа.




РЕПУБЛИКА СРБИЈА

МИНИСТАРСТВО РАДА

И СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

Инспекторат за рад

Одељење инспекције рада за

СРЕДЊОБАНАТСКИ УПРАВНИ ОКРУГ

БРОЈ: 383-021-00258/2010-04

ДАНА: 14.07.2010.године

З Р Е Њ А Н И Н



Трг Слободе 10/I

Тел.: 023/534-714


УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ

- За председника Алексић Игора -


ПРЕДМЕТ: Информација у вези вршења инспекцијског надзора код послодавца "SANTOS-COMERCE" ДОО за радио и телевизијске активности Зрењанин.


Поводом Ваше писмене представке која је стигла путем електронске поште Министарству рада и социјалне политике, Инспекторату за рад, Одељењу инспекције рада у Зрењанину за Средњобанатски управни округ са седиштем у Зрењанину, дана 05.07.2010. године у којој као председник УНВ, захтевате ХИТНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ код послодавца “SANTOS-COMERCE” ДОО за радио и телевизијске активности Зрењанин, са сдиштем у Зрењанину, ул. Коче Коларова 29. jер запосленима не исплаћује зараде, да се у случају престанка радног односа запосленма не исплаћују припадајуће зараде у законом прописаном року, да су радници ангажовани уз фиктивне уговоре, те да се запослени жале на мобинг, обавештавате се следеће:

Републички инспектор рада, је дана 13.07.2010. године извршио инспекцијски надзор у “SANTOS-COMERCE” ДОО за радио и телевизијске активности Зрењанин, са сдиштем у Зрењанину, ул. Коче Коларова 29 о чему је сачињен записник заведен под бројем: 383-117-00258/2010-04.

На основу презентоване документације утврђено је следеће:

Права, обавезе и одговорности из радног односа у овом друштву уређена су Правилником о раду који је донео директор друштва дана 01.10.2010. године.

Инспекцијским надзором је утврђено да именовани послодавац има укупно 22 запослена радника, са којима је закључио уговор о раду и који су пријављени на обавезно социјално осигурање.

Надзором је утвђено да послодавац запосленима није исплатио доспеле зараде почев од марта месеца 2010. године (за март месец 2010. године послодавац је исплатио део зараде). До момената вршења надзора именовани послодавац је био у обавези да запосленима исплати зараду за март месец 2010. год. у целости, као и зараде за април и мај месец 2010 године. у смислу чл. 110. Закона о раду, и Правилника о раду где је утврђено да се зарада исплаћује у роковима утврђеним општим актом и уговором о раду најмање једанпут месечно, а најкасније до краја текућег месеца за претходни.

Присутни Беслаћ Миле, директор Друштва је на записник изјавио да запосленима у овом друштву нису исплаћене зараде у року који је законом прописан, а из разлога што се рачун послодавца налази у блокади која на дан вршења надзора износи 1.660.000,00 динара.

Порези и доприноси на обавезно социјално осигурање су плаћени закључно са мајом месецом 2010.год.

Према подацима обрачунске службе запосленима се исплаћује основана зарада у износу од 90,00 динара нето по радном часу. Послодавц је са запосленима уговорио исплату минималне зараде.

Послодавац је запосленима за месеце за које није извршена исплата зараде односно накнаде зараде доставио обачун зараде односно накнаде зараде са обавештењем да исплата зараде односно накнаде зараде није извршена и разлоге због којих није извршена, у смислу чл. 121. Закона о раду.

Ради отклањања утврђене неправилности, инспектор рада ће у смислу члана 269. Закона о раду донети решење и наложити послодавцу исплату зараде, те против именованог послодавца предузети мере у границама овлашћења инспекције рада

Инспекцијским надзором је надаље утврђено да су у горе наведеном друштву почев од јануара месеца 2010. године следећи запослени послодавцу поднели захтев за престанак радног односа и то: Јовић Игор, Субу Маринел, Михајловић Александра, Латиновић Бојана и Крецул Јасмина међутим, горе именованима до дана вршења надзора није престао радни однос, а из разлога што им је послодавац на њихов захтев омогућио да искористе годишњи одмор за 2010. годину пре престанка радног односа. На основу отказа уговора о раду од стране запосленог у току ове године радни однос је престао и запосленима Јованов Бранкици, Латовљев Николи и Соломон Александру.

Републички инспектор рада Весна Делић је дана 25.06.2010. године извршила инспекцијски надзор у «SANTOS SOMERCE» ДОО за радио и телевизијске активности Зрењанин по захтеву Ступар Милана из Банатског Карађорђева коме је престао радни однос дана 20.04.2010. године због истека рака на који је заснован, а да му послодавац у року од 30 дана од дана престанка радног односа нити у моменту вршења инспекцијског надзора није извршио исплату зараде за марат месец и део за април месец 2010. године (до 20.04.2010. год.).а у смислу члана 186. Закона о раду, те ће против именованог послодавца бити предузете мере у границама овлашћења инспекције рада.

Што се тиче дела Ваше писмене представке где наводите да се запослени жале на мобинг, обавештавате се да је Закон о спречавању злостављања на раду («Сл. гласник РС», бр.36/10) ступио на снагу 05.06.2010. године, а примењује се по истеку рока од 90 дана од дана ступања на снагу што значи од 04.09.2010. године. У одредби члана 18. Закона о раду утврђено је да је забрањена непосредна и посредна дискриминација лица која траже запослење, као и запослених, с обзиром на пол, рођење, језик, расу боју коже, старост, трудноћу, здравствено стање, односно инвалидност, националну припадност, вероисповест, брачни статус, породичне обавезе, сексуално опредељење, политичко и друго уверење, социјално порекло, имовинско стање, чланство у политичким организацијама, синдикатима или неко друго лично својство. Закон о раду наведеном одредбом члана 18. утврђује забрану дискриминације у сфери рада.

ИНСПЕКТОР РАДА

Весна Делић, дипл. прав.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.