DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 15. јул 2010.

MASOVNO SE OSIPA LJUDSTVO U ZRENJANINSKOJ RTV „SANTOS”

GRADSKE PARE PREUSMERITI NA PLATE


Izvor: Dnevnik, 10.07.2010; Strana: 12


Novinari, kamermani i ostali radnici RTV “Santos” masovno su počeli da napuštaju ovu medijsku kuću jer im se, ionako minimalne plate, ne isplaćuju redovno. Udruženje novinara Vojvodine (UNV) saopštilo je da je zaposlenima u toj televizijskoj stanici, koja poseduje dozvolu za emitovanje programa na regionalnom nivou, ugrožena egzistencija i da ih, pri tom, vlasnik i direktor Mile Beslać mobinguje. “Medijski radnici plate, koje su u većini slučajeva minimalne, nisu dobili još od marta. Oni koji još nisu oterani na ulicu tvrde da trpe nesnošljiv verbalni teror. Zaposleni objašnjavaju da je direktor Mile Beslać novac Radiotelevizije „Santos“ prelio u kćerku firmu „Santos plus“, s kojom je otvorio veoma skup kafić u centru grada, ostavivši ih bez osnovne egzistencije”, navode u UNV.

Kako se dalje ističe u saopštenju, Beslać je ovih dana, bez isplaćenih zarada, otpustio veliki broj ljudi, iako navodno od grada mesečno prima 300.000 dinara za sufinansiranje novinarskih plata. Kolege iz “Santosa” tvrde i da je ova televizija korisnik sredstava za različite projekte koji nikada nisu realizovani, a da je taj novac potrošen nenamenski. UNV je pozvao Inspekciju rada i ostale državne organe da prekontrolišu rad RTV “Santos” i “primene vladavinu prava na bespomoćne, a ne samo na pojedince koji su se obogatili u mutnim vremenima”. Desetak bivših i sadašnjih radnika “Santosa” razgovaralo je i s gradonačelnikom Zrenjanina Miletom Mihajlovim, tražeći da posreduje u rešavanju njihovih egzistencijalnih problema. Kako “Dnevnik” saznaje, oni su predložili da se 300.000 dinara koje grad redovno, svakog meseca uplaćuje na račun “Santosa” preusmeri na isplatu zaostalih zarada. Mihajlov je objasnio da je lokalna samouprava s tom medijskom kućom potpisala godišnji ugovor i da ga se mora pridržavati, ali je obećao da će razgovarati s Beslaćem, ne bi li iznašli prihvatljivo rešenje.

Jedan od bivših radnika RTV “Santos” koji je prisustvovao sastanku s lordmerom jeste i novinar i voditelj Milan Đ. Stupar. U izjavi za naš list on je potvrdio da mu nisu isplaćeni svi lični dohoci od februara do aprila, kada je raskinuo radni odnos. – Na “Santosu” sam od novembra 2004. godine. Sve do avgusta 2007. uopšte se nije vodilo da sam u bilo kakvom radnom odnosu, što znači da sam bio angažovan na crno. Od tada, pa sve do 23. aprila ove godine, u radnoj knjižici mi je registrovano samo pet meseci. Inspekcija je s time upoznata – kaže voditelj nekih od najgledanijih emisija na pomenutoj TV stanici, koji je nedavno podneo i tužbu protiv bivšeg poslodavca. Milan Đ. Stupar tvrdi i da je morao da dolazi na posao s povređenom nogom, uz pomoć štaka, jer mu je rečeno da emisija “Banat danas”, koju je vodio, treba da bude emitovana.

– Nije nam isplaćivan ni noćni, ni prekovremeni, niti rad tokom praznika, a visina toplog obroka je bila smešna. Beslać sada program popunjava reprizama emisija čiji su autori ljudi koje je oterao na ulicu – navodi naš sagovornik. Ostale kolege slažu se da je RTV “Santos”, koji je imao pristojan informativni i zabavni program, u poslednje vreme pao krajnje nisko. Posle svega, pitanje je da li će Republička radiodifuzna agencija dozvoliti dalji rad ovog medija.



Antrfile:

Preduhitrio radnike

Mile Beslać nije se oglašavao u javnosti povodom optužbi na svoj račun. Po nezvaničnim saznanjima “Dnevnika”, on je neposredno pre razgovora bivših i sadašnjih radnika “Santosa” s gradonačelnikom, otišao do Mihajlova da bi se raspitao zbog čega će ih primiti u svom kabinetu. Sada je i lokalna samouprava na potezu jer postavlja se pitanje – zašto bi plaćala poslodavca koji primorava radnike da se nađu na ulici?

Autor: Ž. BALABAN

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.