DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

недеља, 25. јул 2010.

UNV: NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO NAPAD NA TEOFILA PANČIĆA I UNAPRED IZRAŽAVAMO SUMNJU U SPOSOBNOST POLICIJE DA PRONAĐE POČINIOCE


Aleksić: “ .... unapred izražavam nepoverenje u sposobnost naše policije da slučaj Teofila Pančića razreši. Rečju, ne verujem im. Nadam se da će me demantovati. Onog trenutka kada  bar polovinu ubistava i napada na novinare razreše, a sudstvo rigorozno kazni vinovnike, ja ću im se javno izviniti“


ZRENJANIN, 25.07.2010. -- Udruženje novinara Vojvodine (UNV) najoštrije osuđuje brutalni napad na jednog od najboljih komentatora Srbije, novinara časopisa "Vreme" Teofila Pančića. Smatramo da je reč o naručenom prebijanju, jer je očito da su dva mladića, sakrivena kapuljačama, a naoružana šipkama, čekala da Teofil Pančić uđe u autobus za Zemun kako bi ga prebila zbog njegovog demokratskog, javnog angažmana. UNV izražava zgražavanje jer niko od prisutnih u autobusu nije pokušao da pomogne čoveku u nevolji, niti da pozove policiju, pa ni hitnu pomoć. Novinar je na kraju to sve uradio sam.

„Već duže vreme upozoravamo da nerešavanje ubistava novinara Radislave Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, stvara atmosferu večite sezone linča ka poslenicima sedme sile, da takva društvena situacija jeste poziv da se ovakvi zločini učestalo dešavaju. Oni koji ih čine gotovo su stopostotno uvereni da neće biti kažnjeni. Osim mafijaških grupa, ovakvu atmosferu u kojoj se novinari svode na glinene golubove, podgreva i država koja svesno stvara loš kontekst za medije. Pre neki dan Ustavni sud je oborio nezakonite odredbe Zakona o javnom informisanju koje su imale za cilj jedino da obesprave novinare. Država to novinarima ne sme da radi, a oni koji su ovakav zakon na silu doneli, morali bi da budu kažnjeni u zrelom demokratskom društvu, što mi očito nismo. Podsećamo da je slučaj eksplodirane bombe ispod prozora novinara Dejana Anastasijevića još uvek nerešen, te da je novinar radi sigurnosti porodice i sebe morao da se iseli iz zemlje. Najveća je ironija što je policija u jednom trenutku pokušala da uglednog novinara optuži da je bombu sam sebi ispod prozora stavio. To je bezobrazno. A takvih slučajeva je bezbroj. Zato unapred izražavam nepoverenje u sposobnost naše policije da slučaj Teofila Pančića razreši. Rečju, ne verujem im. Nadam se da će me demantovati. Onog trenutka kada  bar polovinu ubistava i napada na novinare razreše, a sudstvo rigorozno kazni vinovnike, ja ću im se javno izviniti“, naglašava predsednik UNV Igor Aleksić.

(Na fotografiji: čovek kojeg su napali jer ume da misli i da otvoreno kaže šta misli -- Teofil Pančić)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.