DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 15. јул 2010.

DRUGI PIŠU: NOVINARI PROTIV POSLODAVCA

Izvor: Politika, 09.07.2010; Strana: A16


Zrenjanin – Protiv vlasnika i glavnog urednika RTV „Santos” pobunila se grupa bivših i sadašnjih novinara, koji se žale na uslove rada i na obaveze koje prema njima nije izmirio njihov poslodavac.

Desetak novinara juče je primio gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov. Kako smo posle razgovora saznali, oni su od prvog čoveka grada tražili da im pomogne da se izbore za svoja prava koja ne mogu da ostvare u kući u kojoj neki još rade pod teškim uslovima, a neki su, kako kažu, bili prisiljeni da je napuste.

Konkretan razlog obraćanja gradskoj upravi je taj što se, kako im je juče i potvrđeno, iz budžeta dvema zrenjaninskim privatnim medijskim kućama, „Santosu” i KTV-u redovno mesečno uplaćuje po 300.000 dinara, a od tih para zaposleni nemaju neke velike koristi – plate su im izuzetno niske, ne dobijaju ih redovno i ne uplaćuju im se doprinosi. Novinari su od prvog čoveka grada tražili da se bar budžetski novac koji se izdvaja „Santosu” pre svega usmeri za izmirivanje dugova prema radnicima koji su firmu napustili i za izmirivanje obaveza prema onima koji ovde još rade. Posle sastanka kolegama se požalio novinar i voditelj Milan Stupar bivši radnik „Santosa” i potvrdio da njemu nisu redovno isplaćivane obaveze.– od skoro šestogodišnjeg rada, kako je naveo, u radnoj knjižici ima upisano svega pet meseci.

Da se u ovoj medijskoj kući ne poštuju prava radnika „Politici” je potvrđeno i u nadležnim inspekcijskim službama, gde kažu da je poslodavac nakon upozorenja počeo da ispravlja greške, da se žali da je teško materijalno stanje u svim medijskim kućama, ali da oštećeni i dalje prijavljuju nove propuste što će biti prekontrolisano. Kritike na račun kuće koja svojom frekvencijom prekriva gotovo ceo Banat iznete su i na sajtu Udruženja novinara Vojvodine.

Autor: Đ. ĐUKIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.