DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

понедељак, 19. јул 2010.

PRESUDA STIGLA PREKASNO

Izvor: Dnevnik, 19.07.2010; Strana: 11


NAKON LIKVIDACIJE „GLASA KOMUNE”, SUD PONIŠTIO REŠENJE SAVETA RRA



APATIN: Upravni sud Srbije uvažio je tužbu JP IC „Glas komune” u Apatinu i Javnog pravobranilaš tva opštine koja je podneta Vrhovnom sudu Srbije 25. septembra 2008. godine protiv Saveta Radiodifuzne agencije i doneo presudu kojom se uvažava tužba i poništava rešenje 2238/08 od 3. juna 2008. godine. Time je Upravni sud potvrdio navode iz tužbe da je Savet RRA nezakonito doneo rešenje o izdavanju dozvole za emitovanje radio programa „Stefan street” d.o.o. iz Apatina, odnosno Radio Dunavu i tim rešenjem je Radio Apatin koji je delovao u okviru JP IC „Glas komune” ostao bez frekvencije.

Upravni sud Srbije je takvu odluku doneo nakon ocene navoda tužbe, odgovore na tužbu kao i uvidom u spise predmeta. Takođe je konstatovao da u postupku koji je prethodio donošenju osporenog rešenja RRA nije izvršio ocenjivanje svih propisanih kriterijuma i nije dao jasno obrazloženje za kriterijume koje je ocenio tako da nisu pravilno utvrđene sve odlučne činjenice, pogotovo što je evidentno da je Radio Dunav samo ogranak Agencije za nekretnine „Stefan street” i nisu razvođeni prihodi, a RRA je prihvatio finansijske rezultate iz 2005. i 2006. godine, s tim da izveš taj iz 2006. nije bio podnet Narodnoj banci Srbije. Takođe je konstatovano da nisu pravilno vrednovani ni programski ni tehnički ni kadrovski potencijali učesnika na konkursu, a čak je konstatovan i da je naveden pogrešn datum početka emitovanja programa Radio Dunava. - S obzirom na to da je osporenim rešenjem Saveta RRA povređen Zakon na štetu JP IC „Glas komune” RRA je dužan da ponovi postupak i otkloni uočene nezakonitosti nakon čega treba da donese novu, na Zakonu zasnovanu odluku - rekao je javni pravobranilac opštine Branko Vojvodić.

Za JP IC „Glas komune” i zaposlene u ovom kolektivu i više od 4.000 potpisanih građana na peticiji da Radio Apatin dobije frekvenciju, ova sudska presuda danas može da bude samo moralna satinsfakcija, jer upravo Rešenje o oduzimanju frekvencije razlog je što je SO donela odluku o stečaju maja prošle i likvidaciji firme sa 30. junom ove godine, a zaposleni su ostali bez svojih radnih mesta. Rešenje Saveta RRA je onemogućilo da se JP IC „Glas komune” privatizuje, što je RRA prema oceni Upravnog suda, takođe trebalo da vodi računa i time je oštećena i država, jer je imovina likvidiranog javnog preduzeća JP IC „Glas komune” delom prodata u bescenje, delom data na revers, a preostali deo dat na raspolaganju SO. Dakle, na novo raspisani konkurs JP IC „Glas komune” više ne može da se javi, jer firma više ne postoji, a štetu ne može niko nadoknaditi, a i pitanje je da li će za ovaj slučaj neko snositi odgovornost ili je to, u odnosu na sve što se događa u državi i premali problem.

JP IC „Glas komune” u čijem sastavu je više od 40 godina delovao Radio Apatin i nešto više dvonedeljnik „Glas komune”, sa 17 zaposlenih, odmah je po dobijanju rešenja Saveta RRA o nedobijanju frekvencije uložio prigovor Savetu RRA nakon uvida u dokumentaciju koju je predao Radio Dunav, u prostorijama Saveta, a bez objašnjenja prigovor je odbijen i tada je uz pomoć javnog pravobranioca opštine upućena i tužba Vrhovnum sudu. Istovremeno je od RATELA traženo da se ispita mogućnost za još jednu frekvenciju na području apatinske opštine. Drugu frekvenciju RATEL je utvrdio krajem prošle godine i trenutno je u toku konkurs za tu frekvenciju koju je raspisao Savet RRA, a evo sada je Upravni sud konstatovao i nezakonitost donošenja rešenja kojim je Radio Apatin ostao bez frekvencije.



Autor: J.PRELČEC

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.