DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

петак, 16. јул 2010.

POSTIGNUT DOGOVOR O OBUSTAVI PROTESTA U „DNEVNIK HOLDINGU“


PLATE POSLE PRODAJE HALE


Izvor: Pravda, 16.07.2010; Strana: 8


NOVI SAD – Radnici „Dnevnik holdinga“ i „Dnevnik štamparije“ su posle skupa održanog juče u prepodnevnim satima, odlučili da obustave proteste, ali da nastave štrajk, sve dok im ne budu isplaćene zaostale zarade i putni troškovi. Ovakva odluka usledila je posle ponude koju su dobili od vlade AP Vojvodine o raspodeli para posle prodaje pomoćne zgrade štamparije, kao i podršci za restruktuiranje preduzeća.

– Ovo je suština onoga što smo tražili, a radnici su zadovoljni predlogom za raspodelu novca od prodaje objekta. Takođe, podržavamo i odluku o kupovini opreme, jer ćemo moći tržišno da poslujemo – kaže Steva Tomin, predsednik sindikata „Dnevnik holdinga“ i štamparije.

On je pojasnio da će sa radom, ipak, početi tek kad im novac legne na račune, a da za sada odustaju od protestnih šetnji i blokade novosadskih ulica i mostova, kako su to ranije najavljivali. Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje, Miroslav Vasin, radnicima je preksinoć objasnio predlog pokrajinske vlade, po kome će se novac od prodaje montažne hale utrošiti na isplatu zaostalih zarada, socijalni program, odnosno, isplatu otpremnina za one koji žele da napuste firmu, kao i na nabavku mašina i kupovinu repromaterijala. Prodaja montažne hale trebalo bi da bude obavljena do utorka, a, kako smo nezvanično saznali, postoji ponuda od 150 miliona dinara.

– Vlada Vojvodine je podržala proces restruktuiranja „Dnevnik holdinga“, čime će biti stvoreni uslovi za racionalnije poslovanje, pokretanje proizvodnje i efikasnije izmirivanje obaveza prema poveriocima. Pokrajinska vlada je dala saglasnost Agenciji za privatizaciju na postupak restruktuiranja, a takav status trebalo bi ubrzo da odobri Vlada Srbije – rekao je Vasin. On je objasnio da će proces restruktuiranja podrazumevati ukidanje blokade računa preduzeća, zatim zamrzavanje obaveza prema poveriocima, dok iz sopstvenih izvora ne budu mogle da budu servisirane, kao i otvaranje mogućnosti za kvalitetniji socijalni program.



Antrfile:



Direktorka pred vratima



Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin zamerio je radnicima na postupku od srede kada su Jasni Mašulović, v. d direktoru „Dnevnik holdinga“, zabranili da uđe u zgradu preduzeća.

– To je nezakoniti postupak, jer je njoj na ovaj način uskraćeno pravo na rad. Takođe, direktorica je od dana kada je postavljena na tu dužnost preduzela niz mera za oporavak preduzeća, a podsećam i na to da je upravo ona predložila mere za restruktuiranje preduzeća, što ste i vi tražili.
Autor: S. KOSTIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.