DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

субота, 31. јул 2010.

VLADA VOJVODINE: MILIONI I MILIONI DATI ZA "DNEVNIK" ALI VIŠE NEMA MESTA ZA STARE, LOŠE NAVIKE


Novi Sad, 21. jul 2010. - Aktuelni problemi u novosadskom "Dnevnik - Holdingu" koji je u štrajku, bili su tema današnje pres-konferencije, koju su u Vladi Vojvodine održali potpredsednica Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i Zlatomir Momirov, predsednik UO "Dnevnik Holdinga".
Ana Tomanova Makanova informisala je javnost o svemu što je Vlada Vojvodine, pre svega kao socijalno odgovorna, korak po korak preduzimala u vezi sa "Dnavnik-Holdingom":

- Ovaj sastav Vlade Vojvodine je uspeo u konverziji duga Holdinga od 500 miliona dinara. Pokrenut je i završen postupak povezivanja staža svih zaposlenih. Pokrenuto je sprovođenje socijalnog programa po kome je jedan broj radnika otišao sa otpremninama, koje su bile veće od onih koje daje Republika od 100 evra po godini staža. Svi koji su koristili ovaj program dobili su 200 evra po godini radnog staža. Pokrenuto je rešavanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih još u oktobru prošle godine. Dakle, Vlada Vojvodine i pokrajinski organi uradili smo sve što je u našoj moći. Skupština AP Vojvodine usvojila je novi program reorganizacije Holdinga, a Vlada Vojvodine dala je saglasnost Agenciji za privatizaciju da "Dnevnik- Holding" dobije status preduzeća u restruktuiranju, što stvara uslove za pobiljšanje uslova za poslovanje preduzeća i njegov oporavak, a imenovano je i novo rukovodstvo, rekla je Ana Tomanova Makanova.


Po njenim rečima, za zarade zaposlenih u "Dnevnik - Holdingu", Vlada Vojvodine je iz budžeta u prošloj godini izdvojila 80 miliona, a ove godine 21 milion dinara, što povrđuje da je Vlada Vojvodine socijalno odgovorna Vlada, koja hoće da pomogne.

Potpredsednica Vlade Vojvodine informisala je da je data saglasnost na prodaju male montažne hale u vlasništvu "Dnevnik- Holdinga" kako bi se obezbedila sredstva za kupovinu potrebne štamparske mašine, repromaterijala, za zaostale plate i dalji socijalni program za zaposlene.

- Ali, kako raditi na programu reorganizacije ako radnici štrajkači ne puštaju u zgradu v.d. direktoricu Holdinga. Sve je blokirano i ništa ne može da se radi tempomom koji je planiran i situacija je alarmantna i poziva na razum, racionalnost i trpeljivost.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je više puta ponovio da Vlada Vojvodine ni za jedno preduzeće u Vojvodini nije uradila ni blizu onog što je uradila za "Dnevnik- Holding".

- Nemam u vidu samo to da je to jedino preduzeće gde smo davali novac za zarade, ceneći da smo bili njegov osnivač, što nismo učinili nigde u Vojvodini, već smo osećali i neku vrstu socijalne odgovornosti da svim svojim kapacitetima rešavamo probleme u "Dnevnik- Holdingu", koji je nastao u vezi sa njegovom privatizacijom pre ovog saziva Vlade. Zaposleni u Holdingu su nezadovljni i svi naši susreti počinjali su rečenicom da razumemo ljude koji ne dobijaju zaradu. Nismo nailazili na adektavnu saradnju: situacija se smirivala kad isplatimo jednu zaradu do momenta kada se traži druga , a da se u međuvremenu ništa nije menjalo u vezi sa radnom disciplinom. Uvek je traženo opravdanje u nesposobnom rukovodstvu, u šefovima i menadžmentu, a kada je "snimljeno" stanje, ustanovilo se da jedan broj ljudi i ne dolazi na posao. Do sada smo bili trpeljivi za prozivke da smo Vlada koja ništa ne čini, koja daje lažna obećanja, rekao je Vasin, i zato smo odlučili da u javnost iznesemo činjenice. Naročito smo iritirani izjavom u poslednja dva dana u kojoj se navodi da nisu ispunjena obećanja Vlade Vojvodine od petka, 16. jula, kada je održan sastanak u krugu Holdinga.

Vasin je naglasio da to nije tačno:

- Nismo dopustili da ovo preduzeće uđe u stečaj, iako su za to postojali svi uslovi. Konverzija duga koja je urađena na inicijativu Vlade Vojvodine u iznosu od 510 miliona dinara bila je apsolutno najveća konverzija koja je urađena za bilo koje vojvođansko preduzeće ili ustanovu. Kad je reč o povezivanju staža, svi mogu da se uvere da su na sajtu Agencije prva četiri preduzeća u Srbiji u kojima je pokrenut ovaj postupak, ustvari društva u sastavu "Dnevnik - Holdinga". Činili smo napore da se obezbedi zdravstveno osiguranje, iako tu ni jedan uslovi nije bio ispunjen. Za socijalni program, iz sopstvenih sredstava uspeli smo da zaposleni dobiju 200, umesto 100 evra po godini staža. I sve to su pratili štrajkovi pred zgradom Vlade Vojvodine. Sa Fakultetom tehničkih nauka napravili smo veoma složen plan oporavka ovog preduzeća. Angažovali smo najbolje stručnjake u Vojvodini. I taj plan je bio predmet raznih protesta. Na kraju je ovo preduzeće, uz saglasnost Vlade Vojvodine, dobilo status preduzeća u restruktuiranju. "Dnevnik - Holding" je šesto preduzeće u Vojvodini koje je dobilo taj status, koji omogućava da se račun odblokira, firma može da posluje, poverioci se stavljaju za izvesno vreme u drugi plan, otvara se mogućnost za povoljniji socijalni program, gde država rešava socijalni položaj lica koja imaju pet godina do penzije. Taj status obezbeđuje i regulisanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih.

Povodom aktuelnog štrajka, Vasin je rekao:

- U petak sam kao ovlašćeni pregovarač Vlade Vojvodine, na sastanku sa Štrajkačkim i Upravnim odborom izneo ponudu, o kojoj se trebalo izjasniti. Radi se o istovremenoj razmeni pisanih dokumenata Vladine ponude i odluke o prekidu štrajka. Štrajkači su petak rekli da prihvataju ponudu, a da će detalji biti regulisani sutradan, u subotu. Tada se javljaju novi zahtevi, koji su blaži nego što stoji u Vladinoj ponudi. Dakle, stalno se traži razlog da se opstruiše ono što je ponuđeno.


Vasin je pročitao šta je ponuđeno Štrajkačkom odboru: "Sredstva od prodaje montažnog objekta koristiće se po sledećim prioritetima: 1. Kupovina mašine za štampanje 2. Nabavka repromaterijala 3. Isplata zaostalih zarada 4. Socijalni program. Štrajkački odbor je prihvatio ove prioritete. Dinamika isplate zarada biće realizovana na sledeći način: 1. Prva zaostala zarada za 2009. godinu biće isplaćena odmah nakon potpisivanja i overe ugovora o prodaji montažnog objekta, a zakonski rok je osam dana od dana prihvatanja ponude. 2. Druga zarada za 2009. biće isplaćena 15 do 20 dana posle isplate prve zarade 3. Treća zarada za 2010. godinu, koja je veća jer se plaćaju doprinosi jer tu nije povezan staž, biće isplaćena iz zarade preduzeća, a na osnovu dogovora poslovodstva i sindikata. To ne znači, rečeno je na sastanku, da se očekuje da će preduzeće za mesec dana moći da zaradi dovoljno para da se isplati zararada, ali dokaz da je suštinski započeta proizvodnja je i zaključen ugovor i fakturisana usluga. Dakle, biće isplaćena i treća zarada. Posle realizacije prethodne tri tačke, sindikat i poslovodstvo započeće razgovore o dinamici isplate drugih zaostalih zarada. Tvrdim, rekao je Vasin, da korektnija ponuda nije mogla biti napravljena. Nakon toga, mi opet imamo štrajk gde kažu da nisu dobili nikakav dokument i traže sada putne troškove.

Vasin je rekao da se ipak kreće u realizaciju ovog programa. - Samo što bi sve lakše bilo da smo dobili pisanu izjavu da se štrajk prekida i da počnu da rade.

(Ilustracija: grb Pokrajine Vojvodine)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.