DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 15. јул 2010.

REZIME AFERE SANTOS: KAFEDŽIJA U ZEMLJI ČUDA - "KONKURENTI, POSTAVITE MI BESPLATNO PREDAJNIK, NEMAM PARA!"

ZRENJANIN - 15.07.2010 - Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina otkriva da Radio-televizija Santos iz tog grada uživa neprimerenu zaštitu političkih moćnika, tako da ta medijska kuća nesmetano godinama krši zakone i propise Republike Srbije. Godine 2007. RTV Santos je dobio regionalnu frekvenciju, kako bi "pokrivao" regiju Zrenjanina i Pančeva, ali tri godine od dobijanja dozvole nema predajnik u Pančevu, što je ne samo kršenje uslova za dobijanje dozvole, već i nepravda, pošto je svojevremeno za poziciju regionalnog emitera odbijena TV Pančevo. Od iste te TV Pančevo, Beslać je tražio da mu omogući besplatno postavljanje njegovog predajnika (?!) što je van pameti. Za skromnu svotu od 12.000 dinara mesečno za iznajmljivanje stuba je izjavio da je "previsoka", saznaje UNV u svojim izvorima u gradskoj vladi Pančeva.Istovremeno RTV Vojvodine plaća realnu cenu od po 40.000 mesečno za svaki program čiji predajnik je postavljen na antenskom stubu RTV Pančevo.  Osim toga, UNV je otkrio da je masovnim otpuštanjima ili otkazima medijskih radnika, prekršen propisani minimum stalno zaposlenih radnika, zatim da preostali radnici mesecima ne dobijaju plate, takozvane minimalce, kao i da su prepušteni samovolji Mileta Beslaća, vlasnika RTV Santos. Premda nema za plate, vlasnik RTV Santos je otvorio ekskluzivni kafić u centru Zrenjanina, a i jedan je od tri akcionara koji su sumnjivim ugovorima o poklonu preuzeli veliki broj akcija fabrike lekova "Jugoremedija", što kao opštu pojavu istražuje policija. U Zrenjaninu, s druge strane, vlada medijska blokada po pitanju ponašanja RTV Santos, tako da lokalni list Zrenjanin ne prati ovu aferu, kao ni dobar deo  dopisnika nacionalnih medija. Da javnosti ukaže na naša otkrića prvi se osmelio  dopisnik "Večernjih novosti" Slobodan Pašić. On je uprkos neprijatnostima, (unapred je bio svestan da će ih biti) objavio dva hrabra teksta, a potom su  Politika i Dnevnik takođe objavili izveštaje da su radnici RTV Santos na rubu egzistencije.

Od kada smo ukazali na probleme u toj medijskoj kući, uređivačka politika je postala gora nego inače, tako da je juče dve trećine emisije "Mozaik dana", zrenjaninskih vesti RTV Santos, bilo posvećeno aktivnostima gradonačelnika Zrenjanina, njemu je bilo posvećeno pet ili šest odvojenih video-paketa, što ne treba objašnjavati da je sasvim nenovinarski, pošto život grada i problemi građana svakako se nalaze i van gradskih kabineta. To je još jedan dokaz da se RTV Santos nikada nije brinula o interesima građana, već samo o profitu i političkoj koristi vlasnika po svaku cenu. UNV poziva Republičku radio difuznu agenciju da preispita koliko stalno zaposlenih radnika ima RTV Santos, zašto im ne daje plate, zašto ne poštuje programsku šemu kojom je dobila dozvolu, zašto nema predajnik u Pančevu, zašto radnicima koji su radili šest godina u toj kući u radnu knjižicu upisuje samo pet meseci radnog staža i otpušta ih bez namirenih dugovanja, i tako dalje, i tako dalje. RTV Santos je dobila frekvenciju u doba Slobodana Miloševića, ali i  posle promena nekritički je izveštavala o svim lokalnim samoupravama, pa je dala sebi za pravo da se ponaša mimo zakona i uredbi, što UNV smatra da je nedopustivo. Uostalom, takvo ponašanje bi bilo poželjno samo u bajci koju bi smo naslovili: "Kafedžija u zemlji čuda".

Informativna služba Udruzenje novinara Vojvodine (UNV)

(Ilustracija: scena iz bajke "Alisa u zemlji čuda")

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.