DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 18. август 2010.

GRAĐANSKOM NEPOSLUŠNOŠĆU PROTIV (NE)ZAKONITE PRETPLATE?

Izvor: Dnevnik, 18.08.2010; Strana: 14



LAJOŠ BALA LACI IZ TREŠNJEVCA PRESAVIO TABAK PA UZVRAĆA NA OPOMENU RTS-a ZA NAPLATU DUGOVANJA



Lajoš Bala Laci iz Trešnjevca, nekadašnji savezni poslanik iz vremena SR Jugoslavije i državne zajednice SCG, bivši prvi čovek kanjiške opštine, sada na dužnosti predsednika mesne zajednice Trešnjevac, presavio je tabak i Radio-televiziji Srbije uputio odgovor na opomenu pred utuženje zbog neplać anja TV-pretplate. Bala je RTS-u skrenuo pažnju na to da je 16. avgusta 2010, kao običnu pošiljku, dobio opomenu pred utuženje (što bi, kako otpisuje u prestonicu, mogao i poricati), kojom se od njega traži naplata neisplaćene pretplate do 30. septembra 2009. godine.

Bala otpisuje RTS-u da ne namerava da plaća nikakvu pretplatu, te da će sve poznanike i nepoznate ljude zamoliti da se pozivaju na argumente koje poteže, da bi se sredstvima građanske neposlušnosti mogli boriti, kako tvrdi, protiv neustavne i nezakonite pretplate.

Zamera Bala na tome da u dopisu koji mu je prosleđen nezakonito ne postoji pouka o pravnom leku, ali ipak odgovara na opomenu RTS-u da bi obelodanio činjenice zbog kojih nije spreman da plati "protivustavnu i protivzakonitu pretplatu". Poziva se na Ustav Republike Srbije koji u 51. članu garantuje građanima pravo na obaveš tenost, istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja, te da svako ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom.

Opomena se poziva na Zakon o radiodifuziji, koji je Bala pomno proučavao, posebno one stavke koje se odnose na izvore finansiranja javnog radiodifuznog servisa, a rugi osnov na koji se poziva opomena je Ugovor za obveznika pretplate, što Bala osporava dodatnim konstatacijama. Pošto Ustav obaveštavanje građana garantuje samo kao pravo građana, a ne kao i obavezu, zato kod svake obavezne materijalne naplate koja se vezuje za obaveštavanje postoji sumnja neustavnosti, tvrdi Bala, ukazujuć i i na neusklađenost pojedinih članova Zakona o radiodifuziji, dodajući da s RTS-om nije sklopio nikakav ugovor, pa traži da se na njega ne pozivaju, kao što je to učinjeno dobijenom opomenom pred utuženje. Bala predočava da, po njegovom saznanju, RTS nije sproveo nikakav postupak javne nabavke u vezi s prikupljanjem pretplate, pa zbog toga smatra da je firma "Elektrovojvodina" nezakonito naplaćuje. On takođe ukazuje na to da u slučaju informisanja servisi koji vrše obaveštavanje od javnog značaja mogu steći nepošteno preimućstvo nasuprot ostalih sredstava informisanja, pa i u tom pogledu postoji sumnja u neustavnost, te da bi, ukoliko bi prihvatio stavove RTS-a, na osnovu iste logike, na primer, i Nacionalni savet Mađara mogao uvesti obaveznu pretplatu u slučaju medija čiji je on osnivač ("Mađar so", "Het nap"...).

Ne može se, po pismu koje je Bala uputio RTS-u, zanemariti ni činjenica da u Trešnjevcu postoji mreža kablovske televizije, pa se signal dobija posredstvom provajdera, koji, po njegovom saznanju, takođe plaća pretplatu za TV-kanale javnog servisa, pa ukazuje na to da svaka nova naplata znači da se za istu uslugu pretplata traži više puta, što smatra nelogičnim.



Antrfile:



Republika „Zicer”



U akcijama građanske neposlušnosti Bala se izveštio u vreme raspada SFRJ, kada je pre dve nepune decenije za one koji su odbijali pozive JNA za rezervu i odlazak na ratišta u Trešnjevcu organizovao Republiku "Zicer", okupivši istomišljenike u kafiću tog imena. Pokretač tadašnje republike neposlušnih rezervista morao je na sud, ali kako će se završiti protivljenje da plati TV pretplatu javnom servisu i poziv istomišljenicima na neposluš nost, tek će se videti: da li će administracija Aleksandra Tijanića uspeti da mu naplati dug za pretplatu, ili će Bala formirati Republiku nesposlušnih TV pretplatnika?



Ustavni sud Srbije i RTS



Evidentno je da je krajem februara ove godine Ustavni sud Srbije dostavio RTSu rešenje da je TV pretplata zakonita i da ne prihvata nijedan od podnetih zahteva da se ispita ustavnost njenog plaćanja, konstatujući da ustanovljenje posebnog nezavisnog Javnog radiodifuznog servisa, koji podrazumeva i njegovu finansijsku nezavisnost, predstavlja međunarodno prihvaćen standard u ovoj oblasti. Po podacima koje je saopštavao RTS, lane je postupak prinudne naplate pokrenut protiv 116.000 građana uz očekivanje da će taj broj u ovoj godini biti znatno veći.

Autor: M. MITROVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.