DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 26. август 2010.

KOME PLAĆATI RTV PRETPLATU

Izvor: Politika - specijalni dodatak, 26.08.2010; Strana: 5

Prema Zakonu o radiodifuziji, radiodifuzne ustanove Srbije i Vojvodine obavljaju delatnost proizvodnje i emitovanja radio i TV programa i imaju posebne obaveze u ostvarivanju opšteg interesa, utvrđene ovim zakonom. Za finansiranje delatnosti ovihustanova, plaća se RTV pretplata. a tu obavezu imaju vlasnici radio i TV prijemnika.

Međutim, vlada je odlukom (oktobar 2009) osnovala Javno preduzeće za upravljanje emisionom infrastrukturom, pod poslovnim imenom Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze" (JP ETV). Ovo preduzeće je dužno da, između ostalog, obezbedi: nesmetano funkcionisanje emisione infrastrukture na teritoriji Srbije; bezbedan rad sredstava i objekata u funkciji emitovanja programa...

Danom registracije u registar privrednih subjekata (16. februar 2010), JP ETV počinje da koristi pokretne i nepokretne stvari, imovinska prava i druga sredstva emisione infrastrukture od Radiodifuzne ustanove Srbije (RUS, tzv. RTS), i preuzima zaposlene u RUS-u.

Novim Zakonom o elektronskom komunikacijama (jul 2010) potvrđeno je rešenje iz pomenute odluke: Javno preduzeće osnovano za upravljanje emisionom infrastrukturom (JP ETV) uspostavlja elektronsku komunikacionu mrežu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog televizijskog programa.

Prema tome, po propisima, RUS je podeljen na dve organizacije: prvu koja obavlja delatnost proizvodnje radio i TV programa, tj. usluge ili servise pružanja medijskih sadržaja; i drugu za emitovanje radio i TV programa, tj. usluge ili servise distribucije i emitovanja medijskih sadržaja. Postavlja se pitanje da li bi vlasnici radio i TV prijemnika, kao slušaoci i gledaoci radio i TV programa, odnosno korisnici i potrošači radiodifuznih servisa ili usluga, trebalo da plaćaju RTV pretplatu smanjenom RUS-u ili „novom" JP ETV, ili i RUS-u i JP ETV?



Dejan R.Popović, dipl. inž. Beograd

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.