DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

уторак, 18. јануар 2011.

SRAMNE ODLUKE DOMAĆEG SUDSTVA PROTIV MEDIJA SE NASTAVLJAJU: KARLOVAČKI LIST I UREDNIK DA PLATE OKO 500.000 DINARA JER SU PISALI O NASILJU NA JAVNOM MESTU

Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina oštro protestuje zbog presude Višeg suda u Novom Sadu kojom se praktično gasi jedino informativno javno glasilo na području opštine Sremski Karlovci - Karlovački list.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima je suđeno javnim glasilima zbog događaja o kojima javnost ima opravdan interes da bude obaveštena. Jedan od aktera u sukobu o kojem je pisao Karlovački list je nosilac državne funkcije, koji je potvrdio istinitost svega što je objavljeno.
Radnik obezbeđenja Savo Pavlović (član DSS-a) fizički je napao potpredsednika Skupštine opštine Sremski Karlovci Gorana Savića (člana DS-a) što se dogodilo 31. marta 2009. godine u sedištu Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu. O tome je izveštavala većina medija, a ne samo Karlovački list. Novinarsko izveštavanje je dokumentovano Sudu, a u prilog istinitosti ide i izjava Gorana Savića, koji je saslušan u svojstvu svedoka, i koji je više puta potvrdio pisanje medija.

Sudiji Stanimirki Lalović očigledno to nije bilo dovoljno pa je zanemarila čak i činjenicu da je zbog napada novosadska policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Save Pavlovića. O povredama koje je naneo Goranu Saviću postoje i lekarski nalazi. Zatvaranje očiju pred činjenicama koštaće urednika, to jest lokalno javno glasilo, koje se građanima deli besplatno, čak 200.000 dinara!

Nasilnik Goran Savić tu se nije zaustavio već je list tužio zbog korišćenja fotografije koju je u vreme izbora, kao kandidat DSS svojeručno dao Redakciji na neograničeno objavljivanje u maju 2008. godine. Iako je urednik dostavio objavljenu fotografiju i primerak  lista iz 2008, na šta se Savić svojevremeno nije žalio, sudija je odlučila da navodno nelegalno korišćenje fotografije košta dodatnih 200.000 dinara, a na sve to treba ura;unati još i troškove parničnog postupka od 84.600 dinara, tako da je plasiranje istine Karlovački list u ukupnoj svoti zadužilo za oko pola miliona dinara!

UNV i Karlovački list upozoravaju novinare da napad na javnom mestu, odnosno u službenim prostorijama Južnobačkog okruga, sud tretira kao «privatno mesto», te da će ovakvo nakaradno i samovoljno tumačenje proizvesti nesagledive posledice prilikom svakog narednog izveštavanja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima ima opravdan interes da zna.

Sa kakvom pažnjom je sudija Stanimirka ekspresno okončala ovaj postupak, svedoči i činjenica da to njenom mnogo viđenijem kolegi, sudiji Sabahudinu Tahiroviću (izabran za sudiju Ustavnog suda Srbije), nije uspelo na prethodna četiri ročišta.

Karlovački list posebno  naglašava da je optužba navedena u obrazloženju Višeg suda u Novom Sadu na račun Karlovačkog lista da je nasilni tužitelj (Sava Pavlović) »trpeo fizičke bolove zbog povrede časti i ugleda i povrede prava na privatnost» velika uvreda i laž (čak ni tužilac to nije tako okarakterisano), zbog čega je list prinuđen da pomoć i zaštitu potraži od Apelacionog suda u Novom Sadu.

UNV i Redakcija Karlovačkog lista smatraju da su ovakve presude drastični primeri ograničavanja slobode štampe i udaljavanje Srbije od evropskih standarda. Karlovački list će zaštitu, ukoliko bude bilo potrebe, zatražiti i u Sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdi glavni i odgovorni urednik Karlovačkog lista Branislav Sančanin.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.