DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

понедељак, 17. јануар 2011.

PRESS VITEZ JEDNA OD DVE NAJVAŽNIJE MEDIJSKE MANIFESTACIJE ZA REPUBLIKU SRBIJU

Državna sekretarka Ministarstva kulture Republike Srbije Snežana Plavšić - Stojanović u petak 14. januara 2011. primila je predsednika TV Festivala Press vitez Igora Aleksića, kako bi razgovarali o budućnosti naše najuticajnije medijske manifestacije u regionu. Sekretarka je naglasila da je Press vitez veoma važan za Republiku Srbiju jer je u zemlji i regionu stekao ugled i snagu koja se i očekuje od manifestacija finansiranih javnim novcem, ali da se i naše najbolje manifestacije moraju navikavati na novu disciplinu.



Aleksić je zahvalio sekretarki i istakao da u Republici postoje svega dve medijske manifestacije koje je Ministarstvo okvalifikovalo kao prvorazredno važne za naše novinarstvo i medije, a to su INTERFER i PRESS VITEZ, "pa bi bilo uputno da, bez obzira na teška vremena, postoji veće razumevanje za medijske, a ne samo kulturne manifestacije na realnoj listi prioriteta". Aleksić je obavestio sekretarku da je PRESS VITEZ desetak puta jeftiniji od sličnih manifestacija u regionu, a i do pedesetak puta jeftiniji od manifestacija istog ranga u svetu. Takođe je rekao da je PRESS VITEZ višestruko jeftiniji od prestižnih domaćih kulturnih manifestacija, a da ipak obavlja sličan posao, te je zamolio za manje birokratskih prepreka koje ugrožavaju redovno održavanje naših najvažnijih medijskih manifestacija, među kojima je i PRESS VITEZ. Kao i da se nada da Ministarstvo primenjuje podjednake kriterijume prema svima.

Državna sekretarka je objasnila da se Republika Srbija uvodi veoma stroge evropske standarde, i da je u tranzicionom periodu veoma teško i za Ministarstvo i za korisnike javnog novca, jer se obe strane moraju naviknuti da komplikovane procedure i zahteve sprovode efikasnije. Zbog toga je mnogim korisnicima sredstava kod kojih su uočeni veći propusti tražen povraćaj sredstava ili su drastično umanjena sredstva u budućnosti, a zbog manjih propusta, ili korisnika, ili Ministarstva u procesu kontrole, došlo je do kašnjenja koja su kolateralna šteta uvođenja strožijih standarda.
Plavšićeva je zaključila da će Ministarstvo nastaviti da finansira Press Vitez, a da će manji birokratski problemi lako biti rešeni, jer obe strane imaju dobre volje.
Svečana dodela TV Festival Press vitez 2010. zbog toga će biti održana do kraja februara ove godine, a TV Festival Press vitez 2011. završiće se u redovnom decembarskom terminu.
Sastanku je prisustvovao i Dejan Stojanović, pravnik Ministarstva kulture koji je objasnio nove zahteve koje pred Srbiju stavlja Evropska unija u domenu finansiranja kulturnih i medijskih manifestacija, a to su još veća disciplina i transparentnost.

PRESS VITEZ je manifestacija koja pet godina uspešno brendira Srbiju u regionu, promoviše više standarde u medijskim profesijama. U tome su mu od početka glavni partneri Vlada Vojvodine i Ministarstvo kulture republike Srbije.

(Na fotografiji: Snežana Plavšić - Stojanović)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.