DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

четвртак, 13. јануар 2011.

LAŽNA INICIJATIVA DA RIČARD HOLBRUK DOBIJE ULICU U BEOGRADU

Zrenjanin, 12.01.2011. - Društvo srpsko-američkog prijateljstva demantuje da je podnelo inicijativu da preminuli političar Ričard Holbruk dobije ulicu na Novom Beogradu. Ne ulazeći u lik i delo preminulog političara, ističemo da smo pre svega apolitična organizacija, kao i da neistini moramo stati na put. Naime, na sajtu časopisa „Pečat“ objavljena je informacija da je „Udruženje američko-srpskog prijateljstva“ koje ni ne može biti registrovano prema zakonu jer ima suviše sličan naziv sa našim, tj. ni ne postoji, predložilo pomenutu inicijativu. Zbog toga smo dobili mnoge telefonske pozive u kojima smo pitani za celu stvar. Kao izvor te „vesti“ na sajtu časopisa „Pečat“ je navedena TV B92, što je takođe netačno. Provere u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i dalje traju, jer je on nadležan za promene naziva ulica, ali rečeno nam je da nisu čuli za takvu inicijativu i da misle da je lažna.

Društvo srpsko-američkog prijateljstva je organizacija okrenuta ka srpskoj dijaspori, bavi se pre svega kulturom, i ovakav tekst posmatra kao pokušaj da bude uvučena u politiku.

Ozbiljni mediji poput „Pečata“ ne bi smeli prenositi tekstove koji su satira bez jasnog nadnaslova koji to naglašava, jer poturanjem lažnih vesti doprinose zbunjivanju javnosti, što je nezakonito, ali i protiv teorije, etike i osnovnog smisla novinarstva. Primećujemo da je ispod teksta potpisan Pavle Ćosić što je pseudonim ili pravo ime autora koji objavljuje tekstove na satiričnom sajtu Njuznet koji bukvalno izmišlja vesti da bi kritikovao društvenu stvarnost. To što radi Njuznet je u redu, ali diskutabilni su takozvani ozbiljni mediji koji izmišljotine plasiraju kao ozbiljne vesti bez provere izvora. Ili sa željom da namerno zbune javnost.

UPRAVNI ODBOR DRUŠTVA SRPSKO-AMERIČKOG PRIJATELJSTVA sa sedištem u Zrenjaninu
(Na fotografiji: Ričard Holbruk)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.