DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

петак, 23. април 2010.

POSETA IGORA ALEKSIĆA TIRANI: NOVO POGLAVLJE U MEĐUSOBNIM ODNOSIMA NOVINARA SRBIJE I ALBANIJE

Tirana: Predsednik Udruženja novinara Vojvodine (UNV) Igor Aleksić završio je trodnevnu posetu Tirani, to jest tamošnjoj Uniji albanskih novinara (UAN), koja je trajala od 20. do 22. aprila 2010. 


Predsednici UNV i UAN, Igor Aleksić i Aleksander Čipa, potpisali su protokol o saradnji:


„Ovaj memorandum između naših organizacija konkretan je korak ka daljoj saradnji i razmeni između srpskih i albanskih novinara. Cilj nam je poboljšavanje kontakata i jačanje veza između dve organizacije, pogotovo imajući u vidu medijsku realnost na našim prostorima, te njene probleme“, kaže se između ostalog u memorandumu o saradnji. U memorandumu se naglašava da je ovo početni korak koji je pokušaj harmonizacije odnosa između novinara dve zemlje, to jest povezivanja svih novinara Balkana radi bolje odbrane profesije od svih vrsta pritisaka.

Predsednik Udruženja novinara Vojvodine Igor Aleksić  zvanično se susreo i sa Andreom Srefanijem, čelnikom globalne medijske organizacije Ajreks (IREX) za područje Albanije, koji ga je sa pozicije jednog od najpoznatijih stručnjaka za medijsku oblast, upoznao sa tamošnjom situacijom. Stefani je naglasio da novinari u Albaniji trpe ogromne pritiske različitih centara moći, da su često čak i prebijani u osvetničkim prepadima, ali da ni jedan kolega u Albaniji nije ubijen zbog onoga što je pisao ili govorio. Međutim, Stefani smatra da je u Albaniji novinarska profesija nejaka i da mora da se bori za bolje pozicije, kao i svi novinari Balkana.

Aleksić je bio i gost jednog od najvećih dnevnih listova u Albaniji „Shqip”. Posetio je i Ambasadu Republike Srbije u Tirani gde je porazgovarao sa otpravnikom poslova Miroljubom Zarićem i konzulom Predragom Mitićem, koji su ga obavestili o kulturnim potrebama srpsko-crnogorske manjine na Skadru, pa se tako rodila i ideja da bude organizovan dan TV Festivala Pres vitez za našu manjinu u Albaniji. Aleksić je održao i predavanje studentima žurnalistike Univerziteta UFO, koji su ga propratili velikim pljeskom, a prilazili su mu s dodatnim pitanjima i posle predavanja čija je tema bila „Položaj medija i novinarske struke u globalnom kontekstu“. Aleksić je i javno pozvao novinare Albanije da uzmu veće učešće na TV Festivalu Pres vitez u Srbiji, na pres konferenciji koju je organizovao UAN. Svi izveštači su bili blagonakloni prema Aleksiću, koji je jedino odbio da odgovara na politička pitanja o Kosovu, iznoseći stanovište da je to prevashodni posao političara dve zemlje.

(Na fotografiji: Aleksandar Čipa, predsednik Unije albanskih novinara, predstavnik nove, mlade, proevropske generacije medijskih radnika u Albaniji)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.