DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 31. март 2010.

UNV ZABRINUT ZBOG MANJKA SLOBODE GOVORA NA BLOGOVIMA RTS-a

Mini-istraživanje: UNV zabrinut zbog uređivačke politike ka komentarima posetilaca blogova RTS-a


Udruženje novinara Vojvodine (UNV) nekoliko dana analiziralo je uređivačku politiku na blogovima RTS-a. Zabrinuti smo jer uočavamo da se na blogu RTS-a suzbija kritičko mišljenje, to jest primećujemo da se forsiraju komentari koji su isključivo u skladu s uređivačkom politikom RTS-a, a da se pogotovo suzbija kritika na račun samog RTS-a. Naši članovi su anonimno i potpisano pokušavali da objave i pristojne, negativne komentare, ali su oni cenzurisani. Primer je emisija Antonele Rihe, „Raspakivanje“, koju smo pohvalili, ali smo primetili da je nedopustivo da u javnom servisu koji angažuje profesionalne majstore svetla u udarnim emisijama voditelji imaju senke preko vrata i loše svetlo uopšteno, tj. da su obasjani takozvanim „vampirskim svetlom“. Naravno, takav komentar je cenzurisan ali su forsirani anonimni i upadljivo pozitivni komentari. Primećujemo da su pohvalni komentari takođe vrlo često anonimni na većini blogova, tako da se s pravom može sumnjati u njihov kredibilitet, ova opaska se ne odnosi samo na RTS. Udruženje novinara Vojvodine se nada da će RTS uvesti glavnog moderatora komentara, koji bi sprečio da autori objavljuju samo egzaltirane pohvale i mlake kritike posetilaca koji su im mili, jer javni servis bi morao pružati na blogu daleko veću razliku u mišljenjima, koje trenutno manjka.

Uporedili smo blogove TV B92 i lista PRESS, kao i lista Politika, pa bi smo rekli da sva tri uporedna medija gaje daleko veću slobodu govora posetilaca. S tim da list PRESS u toj slobodi možda pomalo preteruje. Blogu autora TV Vojvodina ne možemo posvetiti veliku pažnju, jer interakcija sa posetiocima sajta gotovo i da ne postoji.

UDRUŽENJE NOVINARA VOJVODINE (UNV)


2 коментара:

  1. Анониман31. март 2010. 17:36

    Sve je isto kao u doba Slobe, samo njega nema. Andrej

    ОдговориИзбриши
  2. Ta emisija Rihe je i super i nije super. Gde bas cika Dacica da uzme za prvu. Kako nije pravila kad je bio opozicija.... Slatko
    Milos

    ОдговориИзбриши

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.