DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 31. март 2010.

ŠIDSKA PREDSEDNICA HOĆE KONTROLU NAD JAVNOŠĆU


Udruženje novinara Srbije, sasvim nezavisna organizacija od Udruženja novinara Vojvodine (UNV), izdalo je danas sledeće saopštenje:

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje nezakonit postupak predsednice opštine Šid Nataše Cvjetković, koja je direktorima javnih preduzeća i ustanova u ovoj opštini zabranila da daju izjave za medije bez prethodne konsultacije sa njenom šeficom kabineta Jovanom Lakić.

Predsednica šidske opštine je uputila "Zahtev" pomenutim rukovodiocima, u kojem traži da se "prilikom komunikacije sa sredstvima javnog informisanja, pisanim i elektronskim medijima, vodi računa o izjavama koje daju", kao i da se sa novinarima "ne komunicira bez prethodne konsultacije i saglasnosti sa Jovanom Lakić, šefom Kabineta predsednika opštine".
Nataša Cvjetković u pismu direktorima preduzeća i ustanova navodi da pojedini mediji znaju da izjave izvuku iz konteksta, i da je "zato neophodno da se pre izjava konsultuje sa šefom Kabineta o tome šta je za javnost, a šta ne, i na koji način da im se prezentuje."
Na kraju pisma navodi se da je takav zahtev upućen "da bi mogli, u koliko bude potrebno, na odgovarajući način da reagujemo i iskoristimo zakonsko pravo, kako bi zaštitili lični i ugled Institucija koje predstavljamo."
UNS podseća da je, po Zakonu o javnom informisanju, i Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, obaveza nosilaca vlasti da na zahteve novinara odgovaraju u najkraćem mogućem roku. UNS takođe obaveštava predsednicu šidske opštine da ne može ona određivati šta je za javnost, a šta ne, već da ima zakonsku obavezu da informacije o svom, i radu javnih preduzeća i službi, učini dostupnim za javnost. Tu obavezu imaju i direktori javnih preduzeća, tako da bi oni poštovanjem ovog zahteva predsednice opštine prekršili Zakon o javnom informisanju.
UNS podržava kolege u Šidu da pišu i prikupljaju informacije o svim događajima od interesa za javnost, u skladu sa zakonom i profesionalnim i etičkim normama.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.