DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

понедељак, 29. март 2010.

INICIJATIVA ZA ULICU NOVINARKE DADE VUJASINOVIĆ


Udruženje novinara Vojvodine (UNV) uputilo je danas inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu ponese naziv Ulica novinarke Dade Vujasinović.

Predsednik Udruženja novinara Vojvodine dr Igor Aleksić obratio se članovima Komisije za nazive ulica u Zrenjaninu sledećim pismom:
„Molimo vas da ozbiljno i apolitično razmotrite inicijativu da jedna ulica u našem gradu dobije naziv Ulica novinarke Dade Vujasinović, koja je postala simbol borbe za slobodno novinarstvo. Tu borbu platila je životom. Posebno molimo da u nazivu ulice ostane reč novinarka, jer time bi smo kao lokalna zajednica odali priznanje i boljem delu novinarske profesije.
Dada Vujasinović je pronađena mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu u Trećem bulevaru na Novom Beogradu, a kao zvaničan uzrok smrti navedeno je samoubistvo. Zvaničnim sudskim veštačenjem 2008. dokazano je da je sistem koji ju je ubio sve pokušao da zataška lažnim prethodnim veštačenjima. Zrenjanin je grad koji je bio i ostao centar demokratskih vrednosti, građanskog društva, te zato smatramo da je logično da jedna ulica u njemu ponese ime jedne od najznačajnijih novinarki Srbije prošlog veka. Nadamo se da će Zrenjaninu biti čast da njeni građani koračaju pločnicima Ulice novinarke Dade Vujasinović, te da bi takav gest predstavljao podršku najlepšim, slobodarskim tekovinama naše zemllje, to jest poruku kakve vrednosti i ljude naše društvo podržava i ističe kao svoju baštinu. Uvereni smo da će sve partije podržati ovu inicijativu, jer shvataju da su ubistva novinara ubistvo duše svakog civilizovanog društva, i na tome im unapred zahvaljujemo“, zaključio je predsednik UNV dr Igor Aleksić.

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.