DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

петак, 22. октобар 2010.

Podrška redakciji lista Zrenjanin zbog presude Apelacionog suda

Izvor: Danas, 20.10.2010; Strana: 16

Zrenjanin - Protest novinara lista Zrenjanin održan je juče ispred zgrade suda, a podršku kolegama pružili su novinari drugih redakcija, predstavnici opštinskih odbora G17 plus, LDP, DS, LSV i nevladinog sektora. Novinari su na ovom skupu poručili da neće odustati od odbrane slobodne reči. Prema rečima Branislava Grubačkog, iz Pokreta „Novi optimizam“ zabrinjava brzina i efikasnost kojom je list Zrenjanin osuđen na odštetu dok neki sporovi traju godinama.

Apelacioni sud u Novom Sadu nedavno je potvrdio prvostepenu presudu, kojom su list Zrenjanin i njegov glavni urednik Dalibor Bubnjević osuđeni na kaznu od 330.000 dinara i isplatu sudskih troškova jednoj zrenjaninskoj porodici zbog teksta objavljenog 19. februara, u kome su, uz izveštaj iz policije, navedena nezvanična saznanja.

- Ovo jeste udar na medije, ali nije jedina nepravda i zato bi bilo dobro da se solidarnost prema kolegama iskaže istraživačkim novinarstvom, pa da se otkrije kako je ovakvom brzinom doneta presuda i sve što je taj proces pratilo. Novinari u svom poslu treba da budu temeljni, bez obzira o kojoj temi se bave, ocenio je Grubački.

Ovakve kazne su neprimerene, ocenili su stranački predstavnici političkog života Zrenjanina. Prema mišljenju Endrea Dorogija iz OO G17 plus, teška krivična dela godinama se potežu po sudovima ili optužbe zastarevaju dok se novinarima sudi brzo. Slobodan Goševski iz LDP smatra da pravo novinara na objektivno izveštavanje mora biti neprikosnoveno.



Antrfile:

„Nije pritisak na sud“



Dalibor Bubnjević, direktor i urednik lista koji je takođe tužen u parnici za povredu ugleda ličnosti, istakao je da je zadovoljan podrškom koju je list dobio i da ovo okupljanje nije pritisak na sud već ukazivanje javnosti da se novinarstvu ne sme uskraćivati pravo izvora.





Autor: M. PUDAR

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.