DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

субота, 19. јун 2010.

UNS-OVI ANONIMNI IZVORI POTVRĐENI ANONIMNIM IZVORIMA?!

SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU




Ponašanje UNS-a u kojem se validnost anonimnog izvora potvrđuje još jednim anonimnim izvorom, krši najosnovnije principe savremenog novinarstva



Udruženje novinara Vojvodine (UNV) sa sedištem u Zrenjaninu, izražava bojazan da je informacija koju je juče plasiralo Udruženje novinara Srbije (UNS), o ubistvu Slavka Ćuruvije, neproverljiva i potkrepljena na sumnjiv način. Naime, reč je o dokumentu u kojem Nenad Ilić, član Zemunskog klana, tvrdi da je taj klan ubio Slavka Ćuruviju. Podsećamo da je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović saopštila novinarima da je dobila dokument iz tajnih diplomatskih izvora, a da je on potvrđen sa najviših, opet anonimnih instanci policije. Podsećamo kolege u Udruženju novinara Srbije, kao i javnost, da je veoma problematična praksa korišćenja anonimnih izvora u savremenom novinarstvu, a da je pogotovo, usuđujemo se da kažemo i diletantski, validnost tvrdnji anonimnog diplomatskog izvora potvrđivati anonimnim izvorom u policiji. Pribojavamo se da je reč o pokušaju dezinformacije javnosti, to jest da je reč o pokušaju da se percepcija javnosti preseli sa bivšeg režima, čiji kadrovi i dalje nisu lustrirani, na kriminalnu grupu Zemunski klan. Smatramo da je reč o veoma osetljivom pitanju i da je korišćenje ubistva Slavka Ćuruvije na ovaj način samo jeftino prikupljanje dnevnopolitičkih poena koje ne služi na čast onima koji plasiraju dokumente anonimnih izvora, koji su opet potvrđeni anonimnim izvorima.

„Udruženje novinara Srbije na veoma visokim položajima ima ljude koji su sarađivali sa režimom koji je gospodina Ćuruviju proganjao i ubio, pa zbog nedostatka lustracije u UNS-u, ovakve vrlo ozbiljne informacije koje su na nivou rekla-kazala zaista ne smatramo dometom odbrane novinarstva, već zamagljivanjem situacije, u interesu ovih ili onih strana. Usuđujem se da kažem da ovo deluje kao dečje igranje istraživačkog novinarstva koje ozbiljno esnafsko udruženje ne bi sebi smelo da dopusti. Smatram da je neprimereno baviti se po ovom pitanju anonimnim izvorima koji su opet potvrđeni anonimnim izvorima. Takav princip zaista ostavlja mnogo prostora za sumnje ko zaista stoji iza ove nove afere u kojoj se rabi ime kolege Ćuruvije. Iako posle ovog dokumenta lebdi kontekst da je kolegu Ćuruviju ubio Zemunski klan, ako je to tačno, još jednom treba podsetiti da je taj klan bio infiltriran u sve državne institucije, to jest da između njega i bivšeg režima postoji znak jednakosti, što je UNS namerno ili slučajno zaboravio da naglasi, a mi smatramo da je krucijalno za pravdu i istinu. Ne bi bilo prvi put da različiti centri moći plasiranjem dezinformacija, laži ili poluistina, skreću pažnju sa pravih krivaca, te smo smatrali da je neophodno da stručnu i širu javnost o svojoj bojazni i izvestimo“, kaže predsednik UNV iz Zrenjanina Igor Aleksić.

Zrenjanin, 19.06.2010.
                                                                                                     Informativna služba UNV


(Na fotografiji:
U dosluhu sa anonimnim izvorima: predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović)

5 коментара:

  1. Анониман19. јун 2010. 07:47

    Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман19. јун 2010. 08:44

    Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Uvredljivi komentari na racun osoba iz UNS su obrisani, kao i opomene koje je izricao administrator koje bez njih nemaju smisla. Molimo da vodite racuna o dostojanstvu osoba o kojima pisete! Ukoliko iznosite ozbiljne optuzbe, koje nemaju veze sa ovim tekstom, potrudite se da nam dostavite i svoj e-mail za verifikaciju. Hvala. ADMINISTRATOR

    ОдговориИзбриши

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.