DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

понедељак, 21. јун 2010.

ПРАЗНА ОБЕЋАЊА ВРЕЂАЈУ ЖРТВЕ

С АО П Ш Т Е Њ Е З А Ш Т А М П У



Предмет: Отворено писмо председника Удружења новинара Војводине (УНВ), са седиштем у Зрењанину, Игора Алексића, председнику Србије Борису Тадићу, и министру полиције Ивици Дачићу, поводом нерешавања убистaва Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић, Милана Пантића



Поштовани председниче Борисе Тадићу, поштовани министре Ивице Дачићу,

Поводом документа који је јавности пласирало Удружење новинара Србије о убиству Славка Ћурувије, из наводних, тајних дипломатских извора, ми Вас као струковна организација, која из Војводине делује на целој територији Републике, за добро ове земље, молимо да отворите све архиве безбедносних служби и известите јавност шта је све у њима забележено о случају Ћурувија, као и о случајевима осталих убијених новинара. После деценију од убиства Славка Ћурувије, не могу стајати тврдње да било ко ћути у интересу истраге. Последња афера у којој нам УНС из тајних извора сервира изјаве некредибилних сведока на енглеском језику, Удружењу новинара Војводине делује, а после свега имамо права да сумњамо, као инсконструисана, позоришна представа за Европу која захтева да се убиства новинара реше. Та представа ће по обичају јечати који дан, али неће донети хапшења виновника? Молимо да нас разуверите! Ми се морамо сложити са братом Славка Ћурувије, Јовом Ћурувијом, да се до истине мора доћи, ма колико била болна. Крајње је време, последњи је моменат, у томе се без расправе слажемо са госпођом Љиљаном Смајловић, да се на ужасна убиства стави недвосмислена тачка правде и истине. Поштовани председниче Тадићу, поштовани министре Дачићу, новинари често доживљавају да им се прети, претње сам недавно и сам доживео, без довољне реакције полиције, па се као новинари не можемо осећати сигурно док се убиства наших колега не расветле, то јест док се не спречи да афера једе аферу са закулисним жељама да одемо што даље од истине. Да не буде забуне, ми не сумњамо у намере председнице УНС-а Љиљане Смајловић, али имамо права да сумњамо у намере њених анонимних извора, јер је јако чудно да се дипломате не усуђују да кажу како се зову, и да се похвале како су Србији помогле да раскринкају убице новинара. Цењени председниче, цењени министре, ми верујемо у обојицу, све док се коначно не докаже супротно. Зато вас молимо да оправдате нашу веру, те да нас лишите срамоте да стране обавештајне службе анонимно пласирају ове или оне документе. Све те документе сте дужни да нам пружите ви. Дужна је да нам их предочи наша држава Србија. Председниче и министре, ухапсите налогодавце Ћурувијиног убиства, никако само извршиоце, и новинари Србије вам то никада неће заборавити. Ми знамо да знате истину, па је време да се њом и позабавите. Све док се то не деси, било какав јалови покушај око којег се диже медијска бука, новинари ће сматрати ругањем њима и трагедији жртава, није претерано рећи, које су живот положиле на олтару домовине. Све док анонимни извори извештавају о могућим, а још увек анонимним убицама наших колега Славка Ћурувије, Радиславе Даде Вујасиновић, Милана Пантића, осећаћемо да у овој земљи свако некажњено може убијати новинаре. Понављам, ухапсите убице новинара! Крајње је време! Свим срцем вас молимо да најзад деманујете наше страхове! Тим поступком свакако би сте ушли у историју. Примите изразе мојег најдубљег поштовања.

У Зрењанину,

21. јуна 2010.


Председник Удружења новинара Војводине (УНВ),

Игор Алексић


(На фотографији: председник УНВ Игор Алексић)

Нема коментара:

Постави коментар

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.