DOBRODOŠLI NA BLOG UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE

среда, 20. април 2011.

REAGOVANJE: DALIBOR BUBNJEVIĆ NIJE PROMOTER FAŠIZMA

ZRENJANIN 20.04.2011. - Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina pruža punu podršku Daliboru Bubnjeviću, glavnom i odgovornom uredniku Lista „Zrenjanin“ koji je imenovan za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine. U Listu „Blic“ i u „Elektronskim novinama“ danas su objavljeni tekstovi „Promoter Firerove knjige izabran u Upravni odbor RTV Vojvodine, odnosno „Izabran stručnjak za reklamiranje fašizma“. Udruženje novinara Vojvodine iz Zrenjanina smatra da je reč o takozvanom spinovanju javnosti i kršenju Kodeksa novinara Srbije koji obavezuje na dužnu novinarsku pažnju.


Naime, priča da je Dalibor Bubnjević promoter knjige „Slučaj nacionalni stroj“ su netačne, što je kolega dokazao i na Opštinskom sudu u Zrenjaninu još 2009. Na sudu je potvrđeno da je njegovo ime kao promotera sporne knjige u impresum samoinicijativno i inercijom, tj. štamparskom greškom, stavio izdavač s kojim je ranije imao saradnju isključivo na polju beletristike. Na sudu je dokazano da se Dalibor Bubnjević nije pojavio ni na jednoj promociji skandalozne knjige, tj. ne samo da nije bio njen promoter već ni posetilac promocije pa je sud dosudio da mu se isplati odšteta od pola miliona dinara.

Smatramo da Građanska Vojvodina koja je plasirala netačne informacije, kao i novinari koji su ih preneli bez provere, nanose nenadoknadivu štetu novinaru koji je poznat po umerenim stavovima i kolegijalnosti.

„Imate novinara u Zrenjaninu koji vole ili ne vole rad Dalibora Bubnjevića, za kojeg lično smatram da je solidan novinar, ali nijedan kolega neće reći da je reč o promoteru fašizma. Ovo je vreme beskrupuluznog lepljenja opasnih etiketa. Ozbiljna država bi tome morala da stane na put, jer se radi o tendencioznom uništavanju ličnosti i profesionalnog kredibiliteta čoveka koji to svakako nije zaslužio. Uporno tvrditi da je neko zbog štamparske greške, a bez učešća na bilo kojoj promociji sporne knjige, podržavalac fašističke ideologije je strašno i spada u kršenje ljudskih prava koje je sve a samo nije građansko i evropsko“, naglašava predsednik UNV Igor Aleksić. „Pozivamo Udruženje novinara Srbije i Nezavisno Udruženje novinara Srbije da takođe stanu u odbranu Dalibora Bubnjevića jer imamo utisak da su sve iznete tvrdnje insinuacije koje se konstruišu paušalno, bez iznošenja validnih dokaza. Sud je po ovom pitanju rekao svoje, tj. da Dalibor Bubnjević nije bio promoter knjige ‘Slučaj nacionalni stroj’, a ko i zašto podgrejava stare, netačne informacije je pitanje za istražne organe ove zemlje jer je reč o pokušaju mešanja u rad nezavisnih regulatornih tela kao što je Republička radio-difuzna agencija“, naglašava predsednik Udruženja novinara Vojvodine Igor Aleksić.

INFORMATIVNA SLUŽBA UDRUŽENJA NOVINARA VOJVODINE (UNV) IZ ZRENJANINA

1 коментар:

  1. Jedan primer: Posle zadnjeg popisa stanovništva, moj komšija-Novosađanin, pita me kako sam se izjasnio!? Na pitanje zašto ga to interesuje, odgovorio je: Pa kad živite u NS, valjda ste Vojvođan! Na negativni odgovor dodao je: Ako nećete da budete Vojvođan, onda se iselite iz Vojvodine!? Ovaj čovek je žrtva antisrpske propagande. Kad bi se to Vama desilo u UŽAS-u, kako vi sarkastično nazivate Centralnu Srbiju?..

    ОдговориИзбриши

Govor mržnje i nepristojnost neće biti tolerisani, a svako kritičko mišljenje je dobrodošlo.
Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Udruženja novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.
Anonimne napade na pojave i ličnosti unapred kažemo da mozemo ali zadržavamo pravo da ne moramo objavljivati.